Valls estava engalanada i preparada per acollir la 67a edició de la Firagost, la jornada del camp més popular de Catalunya. Centenars d’expositors i paradetes van guarnir els carrers de la capital de l’Alt Camp amb menjar, begudes, aromes i cultura agrària.
La gent va anar passejant pels diferents punts de la fira, que tot ser un dia força calorós, no va impedir que la fira fos multitudinària. A les deu del matí, els productors artesanals vinguts d’arreu del territori van mostrar les seves creacions.
També hi havia tot un seguit d’exposicions repartides pel centre històric on la gent es podia refugiar de les altes temperatures en el primer dia d’agost.
Els visitants també van poder observar i descobrir com es treballava el camp amb el funcionament de maquinària agrícola. Les paradetes de menjar desfilaven flaires d’embotits, formatges, espelmes aromàtiques o espècies, entre d’altres.
La calor augmentava la set i la gana dels veïns, veïnes i forasters, qui s’acostaven als expositors de fruites, vins i alimentació amb productes artesanals al llarg del carrer de la Cort.
A les sis de la tarda, hora en la que es va començar a notar l’afluència de gent, les parades començaven a oferir petites degustacions. Seguint per la Cort i arribant a la plaça del Blat, es trobava un taller de ceràmica per a infants a càrrec de Crisfang de Masllorenç.
Joan Bartolomé, un dels dos impulsors del taller, va assegurar que aquest no era el primer cop que venien, ja que és una activitat que agrada molt als infants. «Hem vingut quatre o cinc anys i avui fem dos tallers, un on treballem amb fang cru una peça que poden pintar a casa un cop estigui seca, i un altre taller de fang cuit on decoren penjolls».
L’activitat només feia que reunir nens i nenes a la cua, que esperaven els seu torn per fer les primeres provatures amb el fang. Va ser el cas de la Dèlia i la Carla Fernàndez, dues vallenques que visitaven la fira per primera vegada. «Hem fet un mussol de ceràmica. Anàvem fent boletes amb el fang que ens donaven i també hem fet un collaret amb pintures», va dir la Carla, al que la Dèlia va agefir: «Era el primer cop que fèiem aquest taller i l’any que ve tornarem».
Menjar i beure per a tothom
Tornant enrere, cap a la plaça del Pati es va convertir en el centre neuràlgic de la fira, on estaven instal·lats quatre food trucks que oferien creps bretones, hamburgueses, entrepans i patates fregides.
Una de les principals atraccions va ser la 14a Mostra de Cerveses Artesanes amb productors de la demarcació de Tarragona.
La majoria de gent aprofitava l’espai a les taules per fer petar la xerrada mentre també intentaven fer passar la calor que a última hora de la tarda encara apretava.
Simultàniament, el passeig dels Caputxins va acollir la 17a Trobada de Puntaires, a càrrec de la Llar de Jubilats de Valls i a dos quarts de set, la Societat Sant Antoni de Valls va encetar la Cercavila Tradicional de Firagost, amb l’acompanyament de la Banda de Tambors de Lepant.
Una quarantena de genets cavalcaven sobre els seus cavalls, posats a punt per a l’ocasió. Els seguien de ben a prop diferents carruatges, fent el recorregut des de la plaça de l’Estació fins a la Font de la Manxa.
Tast de vi amb porró
Després de l’acte inaugural al Saló de Sessions de l’Ajuntament, a càrrec d’autoritats i representats, a les vuit del vespre va arribar la 14a edició del tast de Vi amb Porró a la plaça del Pati, una iniciativa que va començar com un petit concurs el 2010.
Es va fer entrega dels premis commemoratius «Ambaixador del Porró», «Porronaire d’Honor» i «Restaurant Porronaire d’Honor».
Oriol Pérez, presentador del tast i guanyador d’un dels porrons d’honor, va comentar: «Abans això era un concurs i venia gent de tota Catalunya, quasi sempre guanyava un de Tremp i com que sempre guanyava el mateix, un dia vam dir que això no havia de ser un concurs, havia de ser un tast perquè tothom conegués i tastés el vi amb porró».
Els dos vins per degustar d’enguany eren de les cooperatives de Nulles i Vila-rodona, dos dels cellers que va fer César Martinell. Enguany, al Firagost es fa un homenatge a Martinell, que va fer gairebé 50 cellers dispersos per diverses zones de Catalunya, com el Tarragonès, l’Alt Camp i la Conca de Barberà.
Aquest any es commemoraven els 50 anys de la mort d’aquest arquitecte de les catedrals del vi, deixeble de Gaudí, que va fer l’exercici d’idear grans naus per poder exportar vi en un moment en què feien falta infraestructures de gran qualitat per poder exportar, va explicar Pérez.
Per aquesta ocasió, el celler de Nulles va presentar vins secs i Vila-rodona vins dolços com misteles, moscatells i rancis. En acabar, Pérez va destacar que a Valls hi ha tres coses que els fan mirar al cel: el calçot, els castells i el porró, al que alguns espectadors del tast van afegir també el campanar de la ciutat.
Al vespre va ser el torn per a dos concursos més, el Concurs d’Arrossegament amb Trineu –amb categories de 400 kg, de 400 a 500 kg i més de 500 kg–, i la Cursa Concurs de Portadors de Saques d’Avellanes –58 kg durant 1.500 metres– i la 31a Cursa Femenina de Portadors de Mitges Saques d’Avellanes. La Firagost Night Fest va cloure la primera jornada de fira amb música de diferents DJ’s.
La jornada del dimecres continuarà amb xerrades a la Sala Kursaal i Espai Agroinnova sobre vins, canvi climàtic o intel·ligència artificial i agricultura sostenible. A la tarda també es podrà gaudir de la Desfilada Canina i l’actuació castellera de la Colla Joves i la Colla Vella dels Xiquets de Valls.
Enguany la 67a edició de la Firagost s’ha complementat amb el Saló Agroinnova sobre tecnologia agrària, bioeconomia i alimentació a la Sala Kursaal de Valls.