E l somni de viatjar al passat, el present i el futur es va fer ahir realitat a Miravet, després que el projecte museístic itinerant MNACTEC Bus, del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, fes parada al municipi de la Ribera d’Ebre, aquest dimecres 22 de maig.
Sobre rodes, temes com els avanços tecnològics, la transició energètica, la cultura, el transport o el patrimoni industrial van traslladar-se per carretera amb l’objectiu d’apropar-se al públic geogràficament distant, prioritzant les poblacions de les zones rurals de Catalunya.
Durant el matí, de l’experiència, gratuïta, en van gaudir els i les alumnes de l’Escola Roc Llop i Convalia de Miravet. «Els nens i nenes de les escoles rurals tenen dret a visitar i experimentar, i més quan es tracta de descobrir com eren les coses abans, com són i com ens imaginem que seran en el futur; el MNACTEC Bus permet desenvolupar la seva imaginació i despertar la seva inquietud per investigar», destacava Isabel Parreño, mestra del centre educatiu.
De fet, el projecte presenta vuit propostes interactives, que s’agrupen en dos grans temes: Canvi de model i nova cultura social, i Tecnologia, ciència i coneixement per a la transició ecològica.
Estimada Montserrat, com va tot? El teu pare i jo estàvem preocupats perquè havia passat molt de temps des de l’última carta, però ahir la lletera ja ens va dir que hi deu haver hagut retards al servei de correus per tota la regió.
A manera de scape room, aquest encapçalament d’una carta va servir de pista als i les alumnes de Cicle Mitjà i Cicle Superior per descobrir com ha canviat la manera de viure, treballar i comunicar-nos al llarg dels anys.
Al respecte, Lourdes Marín, educadora cultural del MNACTEC Bus, reconeixia que «mitjançant aquest projecte museístic itinerant podem parlar dels canvis que s’han creat a Catalunya d’ençà de la revolució industrial, a través de les noves tecnologies, tauletes tàctils i ordinadors, perquè l’experiència sigui més dinàmica de cara al jovent».
En aquest sentit, la Mirela, estudiant de sisè de Primària, valorà que «la visita ha sigut molt interessant i crec que podem aprendre molt». Així, de les propostes interactives les que més li van cridar l’atenció van ser «descobrir com treballa un forner avui dia, com ha canviat el sector primari i secundari i tot el que té a veure amb la transició ecològica». En relació amb aquest últim aspecte, els i les estudiants van poder veure de prop i experimentar quins són els reptes de transformació social cap a un model de desenvolupament sostenible.
Sentit comú
En el transcurs de la visita, l’educadora cultural també va fer èmfasi en l’ús responsable de les noves tecnologies: «Heu sentit a parlar d’Elon Musk? Fa un parell de mesos va inserir un xip cerebral a una persona amb mobilitat reduïda perquè pogués controlar els aparells electrònics amb els impulsos nerviosos; després d’un temps, li han hagut de treure. Us explico aquest exemple perquè segurament si arribem a tenir telepatia seria mitjançant un xip cerebral; en el cas que sigui així, vosaltres heu de ser lliures per decidir què voleu i com ho voleu, i que ningú mai us obligui a res».
Un aprenentatge què ens ha d’obrir els ulls i recordar que «només si coneixem bé el passat podrem afrontar el present amb intel·ligència i imaginar el futur amb perspectiva».