L’empresa Ponentia està interessada a desenvolupar a la Conca de Barberà una plataforma industrial i logística, amb el desenvolupament d’un polígon industrial al costat de l’actual polígon CIMALSA (entre la N-240 i l’AP-2) i també la creació d’una terminal ferroviària. Tot plegat suposaria una inversió d’entre 100 i 110 milions d’euros per al seu desenvolupament.
Es tracta d’un projecte que implica l’ampliació del PPU Logístic Intermodal de Montblanc amb prop de 110 hectàrees més, la meitat del terme municipal de Montblanc i l’altre, de l’Espluga de Francolí.
La proposta de Ponentia és comprar parcel·les a un valor «superior al preu de mercat». L’objectiu és impulsar una transformació a través d’un projecte «d’impacte internacional» promovent el «desenvolupament econòmic de la zona», atraient inversió empresarial tant nacional com internacional. De fet, es preveu la captació d’indústria tecnològiques de nova implantació i, a més, d’emissions zero.
El projecte ha de generar ocupació directa i indirecta «de qualitat», potenciant la retenció de talent local. De fet, es calculen la creació de fins a 2.000 llocs de treball.

L’empresa explica que s’aposta per aquesta zona de la Conca de Barberà per la connectivitat, amb bones vies de comunicació per cartereta (AP-2, A-27) i proximitat amb ports i aeroports; per ser un punt estratègic, ubicat al corredor mediterrani i cantàbric, al nus entre la costa i l’interior; i per la seva situació estratègica per a l’activitat logística i industrial tant a nivell regional com nacional.
Aquets anunci es fa pocs dies després que els ajuntaments de Montblanc i l’Espluga de Francolí acordessin treballar conjuntament en l’harmonització fiscal del sector industrial dels dos municipis. Aquest acord, fruit de la col·laboració iniciada entre els equips de govern el febrer de 2024, té com a objectiu consolidar aquest eix territorial com un pol d’atracció per a noves empreses i generar un entorn competitiu més atractiu per a la inversió.
Els dos municipis estudien equiparar diferents impostos municipals, com ara l’Impost de Béns Immobles (IBI) en sòl industrial, l’Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) i analitzaran la possibilitat de que l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) tingui el mateix tipus impositiu en els dos municipis. A més, s’estudiarà implementar bonificacions fiscals comunes per fomentar l’ocupació, impulsar models industrials sostenibles i incentivar el desenvolupament de sòl industrial. El calendari d’implementació preveu que de cara el 2026 puguin entrar en vigor les ordenances fiscals comuns.