<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

L’Ebre deixa enrere la sequera: recupera reserves i s’incrementa el cabal del tram final del riu

El pantà de Mequinensa es troba al 82 per cent de la seva capacitat

02 enero 2024 17:10 | Actualizado a 03 enero 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La recuperació de les reserves i del cabal del riu Ebre al tram final contrasta amb la situació de greu sequera que pateixen les conques internes de Catalunya. A la conca de l’Ebre, les pluges de la passada tardor a la zona nord de la península han permès sortir de la situació d’emergència que es vivia a l’estiu i fins al mes de novembre a la unitat territorial del Baix Ebre (les Terres de l’Ebre), fet que va comportar que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) decretés restriccions històriques en regadius com els del Delta.

El pantà de Mequinensa, el més gran de la conca de l’Ebre i el que regula el tram final del riu, es troba actualment al 82,7 per cent de la seva capacitat, davant del 28 per cent que registrava a principis de setembre (el mínim històric es va donar a l’octubre del 2022, quan es va situar en el 22 per cent).

A dia d’avui, l’embassament té unes reserves totals de 1.134 hectòmetres cúbics d’aigua, pràcticament el triple que fa quatre mesos.

El bon estat del sistema d’embassaments del tram final de l’Ebre (que inclou els de Riba-roja i Flix) ha permès també recuperar en bona mesura el cabal que circula pel riu des de la Ribera d’Ebre fins a la desembocadura.

Contrastos

Segons dades del Sistema Automàtic d’Informació Hidrològica de la conca de l’Ebre (SAIH Ebro), l’estació d’aforaments de Tortosa mesurava ahir un cabal de 220 metres cúbics per segon, davant dels 80 metres cúbics per segon (el cabal mínim ecològic marcat per llei) que va registrar de forma continuada durant els mesos en què va estar oficialment en emergència per sequera, entre el maig i el novembre.

Des del final d’aquesta emergència, els cabals han anat notablement a l’alça i s’han mogut entre els 200 i 300 metres cúbics per segon, amb puntes de fins a 400.

En tot cas, l’últim any hidrològic (d’1 d’octubre de 2022 a 30 de setembre de 2023) al tram final de l’Ebre va comptar amb el cabal circulant més baix en 25 anys, segons dades de la CHE, amb un volum acumulat de només 3.220 hectòmetres cúbics, vora la meitat que en l’any anterior i molt lluny dels 15.552 del 2012-2013.

Tot plegat va portar a una situació inèdita per als regants del Delta, amb només la meitat de la dotació d’aigua per poder inundar els camps durant la passada campanya de l’arròs. Un fet que va tenir afectacions en la collita final, segons van denunciar els pagesos.

Comentarios
Multimedia Diari