Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Salut sexual i reproductiva, gaudir i no patir

Endometriosi, infertilitat i infeccions de transmissió sexual són algunes de les patologies més freqüents entre la població

06 septiembre 2023 09:43 | Actualizado a 06 septiembre 2023 11:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

S’estima que a Catalunya hi ha tres milions de persones amb algun tipus de problema de salut sexual o reproductiva i que cada any s’hi sumen 211.000 casos nous com l’endometriosi, les disfuncions sexuals, els càncers, la infertilitat o la menopausa, a banda de les infeccions de transmissió sexual com la clamídia, el virus del papil·loma humà, l’herpes genital i el VIH. En aquest context, el dilluns es va celebrar el Dia Mundial de la Salut Sexual i Reproductiva -enguany al voltant del consentiment- en un esforç per promoure una major consciència social sobre la salut sexual a tot el món.

Al respecte, la coordinadora de l’equip de llevadores del Baix Penedès a l’Hospital del Vendrell i a la Unitat d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de la Xarxa Santa Tecla, Laura Camarasa, recorda que «la salut sexual i reproductiva engloba qualsevol aspecte de la salut sexual de l’home i de la dona al llarg de la seva vida».

Si bé, ara com ara persisteixen diferents tabús al voltant de les relacions sexuals, la menopausa, el postpart, etc. «Per vergonya encara hi ha pacients que no busquen ajuda dels professionals», assegura Laura Camarasa». Un fet que condiciona que moltes dones i homes convisquin amb els problemes i malalties de salut sexual i reproductiva des del silenci. «N’és un exemple tot el relacionat amb el sòl pelvià, com amb la incontinència; o inclús amb el dolor a l’hora de tenir relacions sexuals; i fins i tot què entenem per plaer i que n’hauríem d’esperar o no», afirma la llevadora, mentre que adverteix que «això comporta que les pacients normalitzin aspectes com que les pèrdues d’orina són conseqüència de l’edat o que en tenir fills les relacions sexuals han de ser doloroses».

«Es normalitza que en tenir fills les relacions sexuals han de ser doloroses», Laura Camarasa, Llevadora

Per això, l’especialista reivindica que «la consulta de la llevadora és un espai segur on intentem abordar totes les qüestions relacionades amb la sexualitat des d’una perspectiva molt oberta i neutral, i que possiblement amb l’ajuda d’un professional i constància per part de la pacient es podrien millorar». Així, aquesta expertesa, juntament amb la dels professionals de ginecologia, és clau en el tractament de l’endometriosi, una malaltia que es caracteritza per períodes menstruals molt dolorosos, sagnat abundant i dificultats per a aconseguir embarassos, entre molts altres símptomes. «Conscienciar a la població sobre aquestes i altres malalties de salut sexual i reproductiva, així com de la necessitat de buscar ajuda professional, és clau per evitar patir en silenci i normalitzar aquestes molèsties», assegura Laura Camarasa.

ITS

Les infeccions de transmissió sexual (ITS) sumen dues dècades en continu augment i, només en un any, algunes com la gonorrea i la sífilis s’han disparat fins al 67%; en el que va d’estiu s’ha notat un nou repunt, que deixa un increment des de primers de juny pròxim al 60%.

«Les ITS reflecteixen el comportament humà», resumeix el portaveu de la Sociedad Española de Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica (SEIMC), Jordi Casabona, que afegeix: «Hi ha una opinió generalitzada que són infeccions banals que es curen amb relativa facilitat amb antibiòtics, per la qual cosa no hi ha alarma social per part dels pacients ni interès de la indústria ni priorització política».

Davant aquesta realitat, la coordinadora de l’equip de llevadores del Baix Penedès a l’Hospital del Vendrell i a la Unitat d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de la Xarxa Santa Tecla remarca que «cada cop existeixen més espais on realitzar els cribratges, com el que oferim des de l’ASSIR, així com més iniciatives educatives en els instituts mitjançant les infermeres del Programa Salut i Escola, i d’altres accions que s’impulsen des de la Generalitat i els Centres d’Atenció Primària».

Les infeccions de transmissió sexual (ITS) sumen dues dècades en continu augment i, només en un any, algunes com la gonorrea i la sífilis s’han disparat fins al 67%

«Com a professionals sanitaris promovem l’educació preventiva, perquè no podem fer altra cosa que sensibilitzar i educar a la població, però també és una tasca de tota la societat, de les famílies, l’escola, etc.», afirma Laura Camarasa. Més concretament, del programa de cribratge d’ITS diu que «quan es diagnostica una infecció de transmissió sexual, el o la pacient es deriva a la Unitat de Contactes per contactar amb les persones que hagin tingut un contacte sexual amb la persona diagnosticada. La millora d’aquests circuits també ha contribuït al fet que hi hagi més diagnòstics, la qual cosa és positiva per iniciar immediatament el tractament corresponent».

Educació preventiva

Així, a través de les Unitats d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) s’inclou, entre altres aspectes, l’atenció als joves, el consell reproductiu, el control i seguiment de l’embaràs, el diagnòstic prenatal, l’educació maternal, la prevenció del càncer de coll uterí i del càncer de mama i l’atenció a les malalties de transmissió sexual. «La salut sexual i reproductiva s’ha de visibilitzar com una esfera més de la vida, i que cuidar-la i millorar-la, significa desfruitar-la i no patir-la».

Comentarios
Multimedia Diari