Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Llarga vida al Litterarum

Programació. La fira d’espectacles literaris de Móra d’Ebre i la Fira del Llibre Ebrenc se celebren a partir d’aquest divendres i fins diumenge

25 mayo 2022 12:11 | Actualizado a 25 mayo 2022 12:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les arts escèniques i la literatura es fusionaran, a partir de demà i fins al diumenge, en la que és la fira professional més esperada per programadors, artistes i públic de les Terres de l’Ebre. Aquest és el principal atractiu de Litterarum, la fira d’espectacles literaris de Móra d’Ebre, que enguany aposta per 14 propostes escèniques literàries en llengua catalana. «Litterarum sempre aposta per varietat de disciplines d’arts escèniques i formats, per atendre a les necessitats del que ens demanen els programadors per a les seves localitats», destaca la directora de la fira Gemma Sastre.

Així, detalla que «hem seleccionat recitals de poesia i monòlegs, que es concentren en divendres; mentre que al llarg del cap de setmana el públic podrà gaudir d’espectacles de gran format com Te deix, amor, la mar com a penyora de Les Fugitives –demà a les 21.30 hores– o El monstre de colors –dissabte, a les 11 hores–, que tindran lloc al Teatre La Llanterna; i també propostes de poesia musicada que és una tipologia escènica a la qual no volem renunciar en la programació». La peça de Les Fugitives, amb textos de Carme Riera, arribarà en primícia a Móra d’Ebre, sent aquesta la primera representació que se’n fa d’ençà que es va estrenar al Teatre Tantarantana de Barcelona en la temporada 2020-2021. En aquest sentit, destaquen Sota la terra nua, batega, de Clara Centenera i Ivan Joanals (demà, 12 hores a la plaça de Dalt); i La Salamandra, de l’Arannà (demà, 20 hores a la plaça de Dalt).

$!Gemma Sastre, directora de Litterarum. FOTO: J. REVILLAS

Una de les novetats principals és el maridatge literari que combinarà gastronomia, patrimoni i literatura la nit del dissabte 28, al castell de Móra d’Ebre. La singular proposta que permetrà als assistents gaudir d’un sopar amb productes de proximitat que s’acompanyarà de l’espectacle de la catalana Judit Puigdomènech, Terra i cel, amb poemes de Clementina Arderiu i de Maria-Mercè Marçal. Les entrades ja estan esgotades. «A Litterarum durant el cap de setmana ve públic de tot arreu i creiem que és un valor afegit poder-los oferir una proposta perquè coneguin també la gastronomia i el patrimoni de Móra d’Ebre», explica Gemma Sastre, qui afegeix que «la proposta també té l’objectiu d’incentivar la participació dels joves».

A més a més, entre les catorze propostes, la programació Litterarum Petits ocupa un lloc especial en la seva desena edició, sense perdre de vista que «tot i que els nens i nenes són el públic del futur, també són lectors i lectores en el present, i per això creiem que cal motivar-los i encoratjar-los a participar en els actes culturals», en paraules de Gemma Sastre. És per això que s’ubicarà una carpa per als menuts, que dinamitzarà l’Esplai Treu Banya, on podran gaudir de tallers relacionats amb la literatura, la lectura i les arts escèniques. «També comptarem amb espectacles familiars, com El monstre de colors, de Tutatis, i Vers per on, de Pentina el Gat (diumenge, 11 hores a la plaça de Dalt), perquè és molt important crear amb les famílies l’hàbit de participar en la cultura».

D’altra banda, enguany Litterarum reprèn la programació d’espectacles adreçada als instituts amb Quanta, quanta guerra de Farrés Brothers i cia amb textos de Mercè Rodoreda (demà, a les 12 hores al Teatre La Llanterna), que serà vist pels alumnes de l’Institut Julio Antonio de Móra d’Ebre, l’Institut de Flix, l’Institut-Escola 3 d’Abril de Móra la Nova i el Col·legi Santa Teresa. «Creiem que és rellevant reforçar aquest tipus d’activitats perquè les famílies tinguin com a data assenyalada, al llarg del temps, Litterarum, i perquè vegin també que la literatura és important tant en l’aprenentatge com en el benestar personal».

En conjunt, la programació inclou espectacles gratuïts i de pagament, i la seva totalitat ja es pot consultar al web www.litterarum.cat, espai des d’on també es podran seguir en línia alguns dels espectacles programats.

Accent ebrenc

Com en altres edicions, els espectacles tindran accent ebrenc amb dues propostes Versegem, de la companyia Sinèrgia (dissabte, 18.30 hores a la plaça de Dalt) i Símbol transparent, de Lia Sampai i Adrià Pagès (dissabte, 13 hores a la plaça de Dalt). «Vam seleccionar aquests dos en la convocatòria artística perquè creiem que hem de potenciar el talent ebrenc en els espectacles literaris, és a dir, en l’àmbit de les arts escèniques. Els dos espectacles tenen el valor afegit que també musiquen poesia d’autors contemporanis ebrencs, un vessant que és necessari potenciar, és a dir, és un punt d’innovació de la fira que ens agradaria continuar durant els pròxims anys».

$!‘El monstre de colors’ de Tutatis tindrà lloc al teatre municipal. FOTO: Cedida

‘Segon Sant Jordi’

I en aquesta mateixa línia, la dinovena edició de la Fira del Llibre Ebrenc esdevindrà un aparador exclusiu del talent literari del territori. «En tres dies, tindrem 32 presentacions de llibres, però ens falten jornades per acollir més trobades que tindran lloc a la carpa de la Fira del Llibre Ebrenc, a la plaça de Dalt», explica la directora de Litterarum, qui es mostra satisfeta en tant que «cada cop s’evidencia més aquest talent ebrenc que sempre hi ha hagut perquè pugui arribar més enllà de les Terres de l’Ebre».

De fet, sempre s’ha fet referència a la Fira del Llibre Ebrenc com el ‘segon Sant Jordi’, perquè «no s’aplega cap fira amb tants llibres i tantes presentacions d’autors i autores ebrencs com aquests dies. És el referent a les Terres de l’Ebre», afirma Gemma Sastre.

Coincidint amb l’Any Gabriel Ferrater, la cloenda de la fira d’espectacles literaris de Móra d’Ebre serà el Concert centenari de Gabriel Ferrater 1922-1972-2022, a càrrec de Joan Artigas, Martí Hosta, Artur Regada i Sergi Sirvent. La commemoració, impulsada pel Departament de Cultura a través de la Institució de les Lletres Catalanes, busca difondre el coneixement de l’obra de Ferrater i el reconeixement de la seva figura. «Des de Litterarum sempre homenatgem les efemèrides proposades pel Govern per la qual cosa creiem que l’espectacle de cloenda serà una bona manera d’apropar la literatura de Gabriel Ferrater», conclou la directora de la fira, qui després de dos anys de pandèmia, està convençuda que «el públic s’ha adonat de la importància de la cultura, una rellevància que s’anirà refermant any rere any, perquè en aquests últims dos anys Litterarum no ha parat mai».

Comentarios
Multimedia Diari