<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Gonzalo Boye, després de l’arxivament de Tsunami: “No afecta per bé ni per mal la tornada de Puigdemont però agilitza la tasca”

L’advocat de Puigdemont insisteix en el seu compromís de tornar si hi ha debat d’investidura

09 julio 2024 10:10 | Actualizado a 09 julio 2024 10:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha considerat que l’arxivament de la causa del Tsunami Democràtic «no afecta per a bé ni per a mal» la tornada de l’expresident a Catalunya però ha reconegut que «agilitza la tasca».

En declaracions a Catalunya Ràdio, ha recordat que Puigdemont va dir que tornarà si hi ha debat d’investidura i ha apuntat que, en tot cas, qui manté activa la seva ordre de detenció és el magistrat instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Per a Boye, la causa de Tsunami «s’ha acabat» i ha considerat que el magistrat de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón no tenia «més remei» que arxivar la causa després que la sala penal invalidés totes les diligències que havia fet des del 30 de juliol del 2021.

Per a Boye, això «també contamina la nul·litat» del procediment davant del Tribunal Suprem i confia que aquest també arxivi el cas. «Tinc confiança que la magistrada actuï conforme a dret, com ha estat fent», ha manifestat. Ha afegit però que mentre ella no resolgui el sobreseïment, el procés de les prejudicials per portar el cas a Europa «no està desactivat». En aquest sentit, Boye ha presentat un escrit, a través del qual volen demostrar el «ridícul» de les acusacions. «Si volen anar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), anem-hi, sempre hi guanyem», ha declarat.

Vendrell es mostra alleugerit i posa en valor la feina política

De la seva banda, l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell ha reconegut estar feliç i alleugerit després de l’arxivament. Ell viu a Colòmbia, on ha explicat que professionalment ha rebut «molts atacs» en la seva tasca de col·laborador amb el govern colombià per part de l’extrema dreta colombiana, en coordinació amb l’espanyola. Per a Vendrell, les acusacions no tenien «cap mena de sentit» i ha celebrat treure’s de sobre la «pressió» de l’amenaça de presó. «Respires i dius, ja està, el malson ja ha passat», ha dit a Catalunya Ràdio.

Vendrell ha demanat «assaborir aquesta victòria política» i ha afirmat que això demostra que els vots «serveixen», en al·lusió a la feina feta per ERC i les forces independentistes en la llei d’amnistia, entre d’altres. Per a l’exdirigent d’ERC, els que han dirigit les operacions contra el moviment independentista anaven a «destrossar humanament» les seves famílies i per això ha celebrat que «no se n’han sortit gràcies a la política».

Sobre un possible retorn de la secretària general republicana, Marta Rovira, ha explicat que ell li ha dit que ho faci perquè ERC «necessita el seu lideratge» en el moment actual del partit i en el context de negociacions d’investidura. «Segur que el seu rol ajudarà a endreçar i encarrilar les coses, tant per a ERC com per al país en general», ha declarat.

D’altra banda, el periodista Jesús Rodríguez, que va marxar a viure a Suïssa també per la causa del Tsunami, ha explicat que la seva intenció és tornar «en breu» a Catalunya. «Som prudents però creiem que és un pas definitiu», ha dit.

El periodista ha considerat que a l’Audiència Nacional no li interessava gens que la causa arribés al TJUE per tal del de no rebre «una clatellada judicial». Rodríguez ha dit que la seva imputació era una «bogeria que no tenia cap sosteniment legal» i ha afegit que ha estat una «víctima colateral d’un objectiu polític». Tot i l’arxivament, ha afirmat que la seva «desconfiança» pel sistema judicial espanyol es manté però ha expressat que els seus advocats li diuen que aquest pas «sembla definitiu».

En el seu escrit presentat al Suprem, al qual ha tingut accés l’ACN, Boye diu que les acusacions populars “desconeixen” el dret europeu i per això els recorda una sentència del 2005 del mateix TJUE que estableix que una directiva europea, per si mateixa, no pot crear o agreujar la responsabilitat penal d’un particular si el seu país no ha transposat la directiva.

Comentarios
Multimedia Diari