Posar en valor l’entorn de l'ermita de Sant Magí de la Brufaganya

Un cop al mes diferents voluntaris van a l'església, al terme de Pontils, a fer tasques de manteniment

12 abril 2019 16:52 | Actualizado a 12 abril 2019 16:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A recer de la serra de la Brufaganya s’alça el santuari de Sant Magí, dedicat al sant que, segons la tradició, va viure en una de les coves i amb fama de gran miracler. Pertany al terme municipal de Pontils (Conca de Barberà).

La seva devoció va lligada també a la creença que les aigües de la font que el sant va fer brollar al fons de la vall són curatives. El santuari i les fonts han estat centre de culte i peregrinació des de temps molt antics. El segle XVII s’hi va establir una comunitat de dominics que hi van romandre fins a l’exclaustració de 1835. Després va continuar com a parròquia oberta al culte.

El tercer dissabte de cada mes diferents voluntaris de diferents municipis van a Sant Magí de la Brufaganya per picar parets, podar els arbres, tallar herba i fer el manteniment.

L’Associació porta per nom: els Amics de Sant Magí de la Brufaganya i el seu entorn que va néixer l’any 2008 i són uns 140 socis. «Les bases estan posades perquè sigui un centre de suport d’activitats educatives i els nens ho coneguin. La gent gran ha vingut a l’Aplec», diu el secretari dels Amics de Sant Magí de la Brufaganya, Silvestre Palà.

La voluntat és preservar la natura, la tradició, la història,la flora i la fauna d’aquest indret i per aquest motiu també tenen una pàgina web.

El segon diumenge de juny fan l’Aplec de Roses; el 19 d’agostla festivitat de Sant Magí amb la portada de l’aigua; i l’Aplec de Setembre. El segon dissabte dels mesos de juny, juliol, agost i setembre s’hi celebra un cicle de concerts de música clàssica amb el nom de Nits musicals a la Brufaganya. «És un lloc molt especial que t’enganxa», afirma un dels membres més actius de l’Associació, Joan Montagut.

«A vegades costa trobar gent que vulgui seguir treballant. De moment fem el que podem nosaltres», detalla Silvestre Palà. 
“Sant Magí 2020” és un conjunt d’activitats que organitza l’Associació d’Amics de Sant Magí de la Brufaganya i el seu entorn” per posar en valor l’entorn de la Brufaganya: tradició, patrimoni cultural, devoció popular, natura, etc., en commemoració del 400 aniversari de l’Aplec de Setembre. Hi ha constància documental que el tercer diumenge de setembre de l’any 1620 ja s’hi celebrava a Sant Magí l’anomenada “Dinada dels pobres” que organitzava la Confraria de Sant Magí Màrtir de Barcelona.

Comentarios
Multimedia Diari