El gra forma part del paisatge i de la cultura de Santa Coloma de Queralt. Tot i això, fins ara no hi havia ha cap element divulgatiu prou potent que permetés explicar als visitants els detalls d’aquesta activitat i la seva estreta relació amb el territori. Això es revertirà properament, ja que l’antic molí fariner del municipi, situat a la carretera de Montblanc, es convertirà en un espai museístic que explicarà el procés d’elaboració d’aquest producte. L’objectiu és que esdevingui un dinamitzador turístic gràcies a un ingredient local com és el cereal. La família Albareda, de ‘Cal Groc’, fins ara propietària de la finca, ha donat l’edifici a l’Ajuntament perquè pugui utilitzar-lo amb aquesta finalitat. La donació es va aprovar el passat dijous en la sessió plenària del consistori.
«Volem que sigui un projecte de poble, que tothom se’l pugui fer seu», explica al Diari la regidora de Patrimoni, Turisme i Comunicació de l’Ajuntament de Santa Coloma, Montserrat Oranias. A més, l’edifici conserva la maquinària intacta, «això fa que tingui un potencial molt gran com a museu», afegeix. El nou equipament permetrà recuperar aquest patrimoni, millorar l’oferta turística i pretén ser un referent en l’oci familiar i educatiu de la comarca. L’Ajuntament, a més, vol que el projecte contribueixi al posicionament del poble al voltant del cereal. La farinera també aglutinarà les iniciatives relacionades amb el cereal que es puguin generar al territori.
A més, «tenim testimonis directes, com en Josep Maria, un treballador de la farinera que sap com va tot i té tot el coneixement per guiar-nos», diu la regidora. Des de l’Ajuntament es contempla la possibilitat de demanar la declaració de l’edifici com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), perquè sigui patrimoni protegit.
Per finançar el projecte, ja hi havia prevista una primera subvenció pel 2021 emmarcada en el Pla d’Acció Municipal de la Diputació de Tarragona, per a realitzar treballs de conservació. També s’ha inclòs a la borsa de projectes als territoris rurals per optar a ajudes econòmiques europees per a la reactivació econòmica i es tramitarà amb col·laboració amb el Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp de la Conca de Barberà i la Generalitat.
Testimoni de l’impuls industrial
La història de la farinera de la família Albareda es remunta al segle XIX, tot i que en els seus inicis tenia un altre propietari. Entre els anys 1893 i el 1894 es va construir a Santa Coloma de Queralt l’estructura de tres edificis on hi havia una fàbrica de ciment, una serradora i la farinera. D’aquestes, la farinera va ser l’última en finalitzar la seva activitat, ja que va tancar portes l’any 2003, per això encara es manté intacta la maquinària original al seu interior. Aquesta bona conservació permetrà poder explicar el procés d’elaboració de la farina i museïtzar l’espai d’aquesta finca, que forma part d’un conjunt patrimonial singular, testimoni de l’impuls industrial que es va donar al poble fa més d’un segle.