<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Veïns de Riudecanyes: «Bevem i cuinem amb aigua de garrafa. És incòmode, però és el que hi ha»

La població torna a conviure amb restriccions a les aixetes per una alerta de salut. Canvis en el tractament de l’aigua, una possible solució als trihalometans

09 diciembre 2024 21:18 | Actualizado a 10 diciembre 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Riudecanyes ha de beure i cuinar amb aigua embotellada. L’Ajuntament ha començat a distribuir garrafes de cinc litres entre la població arran de les restriccions en l’ús de l’aigua de l’aixeta vigents des de finals de la setmana passada: Comaigua hi va detectar concentracions de trihalometans –subproductes que es formen per la reacció del clor, amb potencials efectes adversos per a la salut– superiors a les permeses i va fer saltar una alerta.

La situació és similar a la que el municipi va viure a l’estiu, excepte que aquesta vegada sí que està permès dutxar-se. Entre el veïnat, incomoditat i certa resignació.

«Fem servir garrafes. No hi ha cap altra manera. L’aigua de l’aixeta, ara, és dolenta. I és una molèstia, però ens han dit que serà provisional i esperem que no s’allargui massa», comentaven ahir els jubilats Joan Nolla, Miquel Nolla i Josep Adell, asseguts a pocs metres d’on es connecten les cisternes que el poble empra per abastir-se.

Comaigua emplaça al dia d’avui per oferir més informació sobre l’afectació a Riudecanyes. Una possible solució per normalitzar els paràmetres, amb tot, podria centrar-se en canvis en el tractament de l’aigua: aplicar-hi un altre producte en lloc del que s’està utilitzant, amb nova maquinària. Caldrà esperar, però, que la gestora del subministrament es pronunciï al respecte.

Sobre el terreny, l’alcalde, Ernest Roigé, estira tots els recursos que hi ha al seu abast per gestionar aquesta crisi profundament marcada per la sequera i «complicada». «Tenim un problema amb els trihalometans, que creixen amb el contacte amb el clor», constata el batlle. A l’estiu, el focus va posar-se directament en els dipòsits, però ara aquests «estan bé» i, en canvi, els valors elevats es revelen «a la xarxa». La desinfecció de l’aigua és necessària per poder-la beure.

A banda de la intervenció de Comaigua, l’Ajuntament continuarà «portant cisternes, que ajuden a diluir l’aigua captada». «I esperem poder començar a aplicar un tractament diferent que sembla que no hagi de fer aquesta reacció», precisa Roigé.

En un ban, el govern local va informar dijous que, al marge de beure i cuinar, «la resta d’usos domèstics de l’aigua es poden fer amb total normalitat», i que «aquesta situació és temporal». «Esperem i confiem que, tant pels tractaments aplicats com per les reserves d’aigua generades per les darreres pluges, es resolgui aviat», afegia el comunicat. Dues tardes a la setmana, des del govern es repartiran garrafes.

«Que passi ràpid»

Les restriccions han generat opinions molt diverses entre els veïns, amb la distància que els tecnicismes de la problemàtica impliquen. Alguns dels qui feien vida ahir al poble criticaven que l’avís per la suspensió de l’ús de l’aigua de l’aixeta «va arribar tard» i que les dades es coneixien des de dies enrere. Una explicació a això podria trobar-se en el protocol de confirmació de les analítiques.

N’hi havia que es queixaven dels impediments del dia a dia, com ara «netejar les verdures, que no es fa igual amb una ampolla», o que associaven el consum d’aigua de la xarxa amb alguna mena de malestar: «Hi ha gent que s’ha trobat malament per beure. A més, després de banyar-se, la pell queda molt seca».

Però altres es limitaven a assumir les restriccions: «Jo no he notat mai res. Esperem que passi ràpid i, mentrestant, garrafes», comentava una dona. «El que hauríem de fer és abastir-nos únicament de les cisternes i deixar estar el pantà», opinava un altre veí.

Comentarios
Multimedia Diari