«Ens han aparcat fora de la residència i no han fet res». Aquesta és la sensació dels familiars dels últims usuaris de la Residència ICASS de Reus, que van abandonar l’edifici ubicat al passeig Mata de Reus el passat mes de juliol de l’any 2024. Ara fa nou mesos que «ens van fer fora» i «no hem tingut cap notícia més». La Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Drets Socials, és l’encarregada del que fins ara era l’única residència que quedava a la ciutat de Reus amb el 100% de les places públiques. Va ser l’octubre del 2023 quan es va anunciar que s’havia de desnonar l’edifici per problemes estructurals, ja que no complien amb la normativa necessària per a mantenir el centre geriàtric en funcionament. Encara que la Generalitat va destinar un pressupost de 14 milions d’euros per a rehabilitar l’edifici i assegurar que pogués continuar funcionant, la Plataforma per la reobertura de la residència ICASS de Reus 100% pública (formada sobretot pels qui van ser-ne usuaris i familiars de residents) denuncia que encara no s’ha avançat «gens». Tarsicio Ros, el portaveu de la Plataforma, explica que «a nosaltres no ens han explicat res de manera oficial, tot és de veu, i sabem que de l’edifici només s’han retirat els mobles per a quan arribi el moment de fer l’obra. A banda d’això, res més».
Aquesta inacció l’ha confirmat la mateixa Generalitat. Consultats pel Diari, asseguren que no hi ha novetats sobre el projecte, és a dir, que no s’ha fet el primer pas perquè el projecte comenci a tirar endavant. Aquest primer moviment és la publicació de la licitació per a redactar el projecte. Sense redacció del projecte, no es poden fer obres. Uns treballs que la Generalitat va comptabilitzar que es podrien allargar uns quatre anys.
Una carta als responsables
Davant aquest sentiment de deixadesa, han enviat una carta a tots els polítics implicats en aquest projecte: passant pel president de la Generalitat, la directora general del Departament, la consellera i també la regidora de l’Ajuntament de Reus.
En aquest escrit afirmen que «no vam veure (el juliol de 2024) ni encara veiem la urgència d’abandonar de pressa i corrents tots els usuaris la residència ICASS de Reus». «Sabem per paraules del Sr. José Manuel Gil (director general de Previsió de Serveis de la Generalitat) que l’únic que han fet ha estat buidar, si no tota, part de la Residència i no hi ha projecte ni pressupost. És a dir, no hi ha res de res».
«No ens queixem només per nosaltres, reclamem aquesta obra per tota la gent que pot venir darrere i que necessiti accedir a una residència 100% pública: com més temps tardin a engegar el projecte, més temps estarem sense aquest equipament tan necessari», diu Tarsicio Ros.
La Generalitat va anunciar en el seu moment que destinaria 14 milions d’euros en la reforma d’aquest edifici, perquè després dels quatre anys de reformes el centre pugui tornar a obrir de manera 100% pública. Aquesta va ser la lluita dels familiars, usuaris i treballadors des d’un inici. Van aconseguir un compromís signat a través d’una mediació amb el govern català on asseguraven que seria així.
La queixa ara dels usuaris se centra en aquesta desinformació. «Tenim la sensació que ens van treure de pressa i corrents de l’edifici de l’ICASS i ara ens han aparcat. Què ha passat en aquests nou mesos? Tanta pressa tenien i què han fet?», es pregunta Ros.
Nova associació
Davant les circumstàncies, els familiars i usuaris de la residència de l’ICASS han decidit fer un pas més en la seva reivindicació. Expliquen que aquests últims mesos han estat presentant reclamacions o preguntes en diferents institucions i que, com que estan formats com a plataforma, no els estan responent i els desestimen molts tràmits. «Per exemple, no podíem demanar una paradeta per Sant Jordi, perquè hem d’estar formats com associació», explica el portaveu, Tarsicio Ros.
Sota l’assessorament legal d’un advocat, han decidit fer un pas endavant i formar-se com associació. «Tenim el mateix objectiu que abans, però esperem que amb aquesta nova condició tinguem més força i puguem arribar més lluny», remarquen.
Els tràmits els han començat aquest mes d’abril i esperen estar formats de manera oficial en uns cinc mesos.