L’Associació Amics de l’Orgue de Reus, constituïda el passat 2023, rellança la iniciativa per construir un nou orgue a la Prioral de Sant Pere, que es va presentar l’any 2020 i que ara avançarà. La idea és recuperar l’essència de l’orgue barroc desaparegut durant la Guerra Civil i fer-ho justament a l’indret on originalment se situava: estaria penjat a la paret i es veuria de perfil, tal com és tradicional a la majoria d’esglésies de Catalunya.
La inversió total necessària per materialitzar aquest propòsit és d’1,1 milions d’euros que s’aconseguiran a través d’una campanya de recaptació popular, entre altres vies com ara el mecenatge privat i el suport institucional i públic. El termini previst per culminar els treballs, d’entre 20 i 22 mesos a partir de la signatura del contracte. El projecte del nou orgue ja està elaborat i el firma el taller d’orgueneria occità Frédéric Desmottes.
La concreció de tot plegat es donarà a conèixer el dia 30 de novembre, a les 12 hores, al Centre d’Amics de Reus, que és la seu de l’Associació Amics de l’Orgue de Reus. L’acte comptarà amb un breu recital d’orgue positiu (de l’orguener Isidre Vallès i Vallès), a càrrec del músic, compositor i director d’orquestra Josep Enric Peris i de les violinistes Céline Balensi i Manon Levy-Balensi.
L’orgue actual és del 1960, va sortir del taller Órganos Nuestra Señora de Montserrat, de Collbató, i és resultat de l’aprofitament d’un instrument anterior, de saló privat, procedent del Maresme. L’any 1985 es va sotmetre a una reparació integral. Però, des de fa un temps, mostra un «estat de deteriorament irreversible» i «no permet una execució fidel al repertori organístic, tot i que compleix una funció bàsica en el camp litúrgic», tal com recull el projecte. Els tubs sonors, «fets amb material de baixa qualitat», i mecanismes com el sistema elèctrico-pneumàtic, presenten afectacions i «fallen sovint».
Entre els desperfectes de l’orgue hi ha forats a les manxes i a les membranes, corc avançat, escapaments d’aire a nivell d’alguns registres o restes de filtracions d’aigua. És per això que, en els darrers anys, el que s’està fent servir per a la funció concertística és un orgue positiu.
Culte i concerts
El projecte de nou orgue, tal com recull la documentació que guiarà els treballs, pretén complir amb diversos objectius: dotar l’església Prioral de Sant Pere de Reus amb un instrument al servei del culte, crear un gran instrument per donar concerts d’un ampli repertori musical i tenir un orgue per a fer activitats pedagògiques i culturals.
La mateixa documentació especifica que «el moble que es proposa no és una còpia estricta, sinó una interpretació de models antics amb les seves talles i motllures al pur estil tradicional i artesanal» i que «l’orgue que es planteja tindria un total de 46 registres, repartits en tres teclats manuals i un de pedal; i la tribuna seria prou gran com per acollir-hi un grup de 8 músics o alumnes entorn de l’organista».
L’Associació d’Amics de l’Orgue de Reus conclou que el projecte «és necessari i factible atès el rigor tècnic amb què l’orguener designat per tal de substituir l’orgue actual obsolet és una garantia d’excel·lència». I, a més, mostra el clar «convenciment que la societat reusenca, amb el seu viu i ric teixit productiu, les institucions que la representen i la sensibilitat de les entitats que hi conviuen farà viable aquest projecte i, doncs, serà ben capaç de trobar el camí per tal de fer realitat un repte que és imprescindible, engrescador, ambiciós i que reconcilia el passat, el present i el futur de la capital cultural del Camp».