Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Eva Miranda: ser pregonera de la Festa Major de Reus «és l’èxit més dolç»

La matemàtica nascuda a Reus ha obert Sant Pere 2024 amb un pregó en el que ha posat en valor la importància de la ciència en el dia a dia. El Tro de Festa ha sigut per al fotògraf Carles Busquets

24 junio 2024 22:13 | Actualizado a 24 junio 2024 22:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa 50 anys que Reus va veure néixer a Eva Miranda Galcerán. Els seus pares van recórrer el trajecte des de Riudoms fins a la Clínica del Dr. Pont en un Seat 850 «i amb prou feines hi va haver temps per arribar al paritori». Una urgència per arribar als llocs que «ha estat una constant» en la seva vida, entre avions, trens «i qualsevol mitjà de transport que em pogués portar a una nova destinació».

La infantesa la va portar aviat cap a Lleida. «Però com un cicle que es completa, la vida m’ha dut a tornar a l’origen, a la ciutat que em va veure néixer», ha explicat aquest dilluns, 24 de juny, al vespre, des del Saló de Plens de l’Ajuntament de Reus Eva Miranda, matemàtica i pregonera de la Festa Major de Sant Pere 2024.

Ha reconegut que quan va rebre l’encàrrec de fer el pregó, «vaig entrar en terror escènic». Però no va dubtar i, de fet, «de tots els èxits dels darrers anys, aquest és l’èxit més dolç». Ho va entomar com una gran oportunitat per visibilitzar la importància de la ciència, i especialment de les matemàtiques, en el nostre dia a dia. Una ciència que explica molts fenòmens i, fins i tot, la bandera de Reus, «un pentàgon de pètals, un símbol perfecte de simetria». També els carrers de Reus són plens de geometria, amb façanes que «vibren amb el moviment i les simetries. Les obres de Gaudí s’entrellacen amb els mosaics de la Casa Navàs, creant una harmonia visual», ha descrit.

De fet, ella i l’arquitecte reusenc més universal comparteixen una sèrie de paral·lelismes: «A Gaudí li agradava la Geometria, era de Riudoms (i de Reus) com jo... I també vivia a Barcelona», però «no us preocupeu, vigilaré quan passi davant d’un tramvia!».

Retrocedint en el temps, la pregonera ha transportat la gent a 1905, quan Pere Milà i la senyora Roser Segimon i Artells (reusenca) contracten a Antoni Gaudí per a dissenyar la seva llar, donant lloc a la Casa Milà, més coneguda per la Pedrera. «Un edifici que va generar desconcert i oposició», ha recordat la pregonera. Però per a Miranda, l’obra de Gaudí és inspiració. I és que «són superfícies que es corben de manera inversemblant (...) i això ho estudiem amb geometria». A més, recordava que «no hi ha línies rectes ni angles rectes a la natura».

Durant el pregó, Eva Miranda ha parlat de sumes, com tots aquells paisatges que ha anat incorporant al seu ADN, entre els quals, Reus; multiplicacions, com la de la força dels Xiquets de Reus quan alcen un castell; així com de punts, línies, corbes, simetries i superfícies. També del paper de les matemàtiques en l’origen dels ordinadors moderns; o el paper de les dones científiques i matemàtiques, com Margaret Hamilton, «qui va portar l’home a la Lluna». «Que els cercles i les corbes prenguin vida i es converteixin en seguici de festes, balls i sardanes en els nostres carrers i places», va exclamar.

$!Dolors, dona del fotògraf Carles Busquets, i els seus dos fills, recollint el Tro de Festa 2024. FOTO: Alfredo González

A continuació, el regidor de Cultura, Daniel Recasens, ha anunciat el Tro de Festa 2024, enguany concedit a títol pòstum, al fotògraf Carles Busquets Boladeras, ‘Niepce’. La seva filla, Dolors Busquets, ha agraït el reconeixement molt emocionada: «Un moment molt emotiu per a nosaltres. Ens toca molt la fibra». «És un orgull per a la ciutat», ha afegit l’alcaldessa, Sandra Guaita.

Comentarios
Multimedia Diari