La reunificació de serveis del Centre MQ (CMQ) de Reus avança. Al gener del 2025, hi haurà un nou trasllat de consultes des del carrer Gaudí –l’antiga Clínica Fàbregas– cap al carrer del Vapor Nou, on el CMQ ja concentra bona part de la seva activitat i on els pacients podran ser atesos en dependències «renovades» i «modernes».
«L’objectiu final és centralitzar tots els serveis en un únic edifici, el del carrer Vapor Nou, de cara al 2027. Però el que ja farem de forma immediata és, a principis del 2025, traslladar-hi consultes. Està molt avançat i tot apunta que, en les primeres setmanes de gener, ho tindrem», detalla el regidor de Salut, Enrique Martín.
En concret, en aquest moviment, canviaran d’ubicació 30 consultes de les següents 11 especialitats: anestèsia, cardiologia, cirurgia general, clínica del dolor, cirurgia vascular, cirurgia ortopèdica i cirurgia traumàtica, digestologia infantil, medicina general i medicina interna, medicina de l’esport, podologia i urologia. També es mouran dues consultes de proves de cardiologia.
«Busquem que l’experiència de l’usuari sigui molt millor que ara, que tingui molt clar on ha d’anar i no dubti entre un lloc i l’altre», precisa el regidor.
Martín especifia que, en el context d’aquesta mudança que es materialitzarà al gener, el que es mantindrà encara al carrer Gaudí és «el que està més vinculat a proves», com ara les ecografies de neurologia, les histeroscòpies de ginecologia, les citoscòpies d’urologia, algunes d’altres de diagnòstic per la imatge i algunes més.
En aquest sentit, explica que les úniques consultes que es quedaran al carrer Gaudí són les d’ortodòncia i qüestions similars, «perquè estan relacionades amb la maquinària, amb la cadira. I quan aquesta maquinària la canviem, ho farem ja al Vapor Nou». «Volem optimitzar les dependències que tenim», subratlla el responsable de Salut de l’Ajuntament, que insisteix que el pas que es durà a terme en poques setmanes «no és menor».
Al gener, el panorama quedarà així:
-Serveis que estan a l’edifici del carrer Gaudí i que es traslladaran, a principis del 2025, al del Vapor Nou
Consultes: anestèsia (2 consultes), cardiologia (4), cirurgia general (2), clínica del dolor (2), cirurgia vascular (1), cirurgia ortopèdica i traumàtica (8), digestologia infantil (1), medicina general i medicina interna (5), medicina de l’esport (3), podologia (1), urologia (1).
Proves: únicament cardiologia (2 consultes).
-Serveis que continuaran temporalment a l’edifici del carrer Gaudí
Proves: diagnòstic per la imatge (radiologia, ecografia, paff ecodirigida), ecografia doppler vascular (arterial i venosa, troncs supraaòrtics, transcranials), ginecològiques (histeroscòpies), neurològiques (ecografia transcranial), estudi de la son (polisomnografia), urologia (cistoscòpies), anàlisis clíniques (extraccions).
Consultes: cirurgia maxil·lofacial (1 consulta), odontopediatria (1) i ortodòncia (1).
Àrea quirúrgica i espai d’hospitalització.
La data límit a la Clínica Fàbregas
El 100% de les atencions del CMQ hauran de marxar de la Clínica Fàbregas abans d’acabar el 2027, quan expirarà el contracte de lloguer, i concentrar-se al Vapor Nou. Per això, el pla d’inversions del CMQ per al 2025 inclou una dotació de 120.000 euros per a la redacció del projecte d’adequació d’espais on es desplegarà una àrea quirúrgica i una planta d’hospitalització.
La intenció és que aquestes obres puguin portar-se a terme l’any 2026 i, en el seu marc, s’estudiaran possibilitats de creixement, tot i que la idea inicial és mantenir l’activitat.
Durant el 2023, el CMQ va atendre 55.000 usuaris, va fer 270.000 visites i proves, va respondre a 30.000 urgències i va realitzar 3.800 intervencions quirúrgiques. El centre va funcionar amb més de 200 especialistes i més de 200 treballadors.
L’Ajuntament té la convicció que el CMQ «juga un rol fonamental al territori, sobretot en la part de la sanitat pública, pel suport que dona als hospitals Sant Joan i Joan XXIII, i ara també al Pius de Valls». «La nostra vocació és anar cap a un 70% d’activitat pública i un 30% de mútues i privats. Enguany hem arribat a un 33% de pública», sosté el regidor.
La recuperació del TAC
Al febrer del 2023, el CMQ va recuperar el servei de TAC, que no prestava des d’un temps enrere, amb la previsió d’oferir entre 1.500 i 2.000 exploracions anuals. Així, a través d’un acord amb el Consorci de Salut i Social, «podem donar una atenció addicional a la ciutadania, també com a servei públic», precisa Martín.