Còdol Educació, juntament amb la Fundació Privada Reddis-Indústries Teixidó, han presentant aquest dimecres 29 de març el projecte educatiu i cultural ‘Celebrem 600 anys!’ al campanar de Reus. La nova proposta vol commemorar tres efemèrides: el centenari de la mort de l’arquitecte Domènech i Montaner, els 50 anys del traspàs de Pau Casals i el 450è aniversari de la campana Petra Clàudia, la més antiga de la ciutat, encarregada de donar les hores i la de majors dimensions.
Per celebrar tot plegat, l’entitat ha preparat una sèrie d’activitats per a totes les edats i formulades amb la finalitat de divulgar les tres efemèrides. La programació (www.codoleducacio.com), de fet, es presentarà a la ciutadania el 4 de maig a la seu de la Fundació Privada Reddis, en el marc de la conferència Petra Clàudia: la veu més antiga de Reus, que anirà a càrrec del campaner Jesús Martínez.
Entre altres activitats, el programa inclou una visita a la Prioral i el Campanar, una altra de teatralitzada a l’Institut Pere Mata, una ruta modernista sobre la figura de Domènech i Montaner, una ruta literària del grup modernista de Reus, un passeig fins a la Boca de la Mina per tal de descobrir les formes de la natura i l’activitat Pau Casals, l’amic dels ocells.
En paraules de Mar Morelló, de Còdol Educació, aquesta iniciativa «pren com a model el nostre programa educatiu ‘Territori Viu per a Tothom’, sorgit en 2017 i que també va comptar amb l’ajut de la Fundació Reddis». Aquest va crear-se llavors per posar la cultura i el patrimoni «a l’abast de tothom», tot posant el focus en els «centres de màxima complexitat, segons el Departament d’Educació». Gràcies al suport econòmic de la Fundació, el cost de les activitats van rebaixar-se fins al 50% i «se’n van poder beneficiar més de 10.000 alumnes».
Subvencionable
Per tot això i «sabent que molts docents volen rebre aquesta subvenció per dur a terme les activitats», l’equip de Còdol ha fet que ‘Celebrem 600 anys!’ també sigui subvencionable per als centres de màxima complexitat i les escoles rurals de Reus i comarca. Còdol espera que, d’aquests centres, se’n beneficiïn de les activitats un miler de persones i, de públic en general, «esperem superar-ne, també, les mil persones». Des de la Fundació Reddis hsan destacat que els centres educatius de pobles petits s’han de sentir interpel·lats, «volem puguin participar en aquest projecte».
Còdol ha recordat, també, que participen en altres activitats com ara l’anomenada Reus 1900. Festa Modernista de l’abril.