<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Un parc natural per a protegir els valors
i generar oportunitats

24 enero 2023 21:07 | Actualizado a 25 enero 2023 07:00
Àngel Xifré Arroyo
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les muntanyes de Prades són un dels indrets més emblemàtics del país. L’any 1932, el primer intent de planificació integral del territori de Catalunya ja se’n feia ressò, amb una delimitació no gaire allunyada de l’actual, considerant-les entre els ‘parcs i boscos reservats’. Són un territori divers amb un àmbit geogràfic que comprèn 22 municipis i 5 comarques (l’Alt i el Baix Camp, la Conca de Barberà, les Garrigues i el Priorat). En destaquen el seus valors naturals, d’una extraordinària diversitat i singularitat biològica, on coexisteixen paisatges plenament mediterranis amb d’altres centreeuropeus, n’hi ha fins i tot de boreals, que desgranen uns valors paisatgístics i socioculturals únics a Catalunya. Per exemple, s’hi poden trobar les úniques rouredes de roure reboll del Principat, que tenen un interès biogeogràfic excepcional, així com la comunitat de salze de cingle i les masses d’alzinar mediterrani sobre terrenys silicis.

La fauna també presenta un espectre especialment ampli com a resultat de la diversitat d’hàbitats d’aquest espai. Els ocells de les terres fredes hi troben un lloc d’hivernada propici i és una àrea important de nidificació. Cal posar també en relleu el seu patrimoni sociocultural i espiritual, que li confereix un caràcter històric destacable.

Hi trobem el Monestir de Santa Maria de Poblet, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1991; les pintures rupestres de les Muntanyes Prades, incloses en el conjunt d’art rupestre de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica, també declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i amb nombrosos jaciments a la zona, com l’Abric de la serra de la Mussara, la Baridana, Gallicant o el Portell de les Lletres, entre d’altres restes arqueològiques. Paral·lelament, també cal assenyalar les diverses zones d’interès espeleològic, com les coves dels Avencs de la Febró. De fet, a més de l’interès hidrogeològic que representen aquestes formacions naturals són indrets que des del punt de vista esportiu resulten privilegiats i són un pol d’atracció turística d’escaladors d’arreu del món.

S’hi poden trobar les úniques rouredes de roure reboll del Principat, que tenen un interès biogeogràfic excepcional

És important esmentar també el conjunt de Siurana i el seu entorn o la multitud de punts panoràmics que alberguen les muntanyes, com les excel·lents vistes que ens regala el Tossal de la Baltasana: del barranc del Titllar, el Montsant i des dels Ports fins als Pirineus.

Jo només en cito alguns exemples, però en trobareu una infinitat que us animo a descobrir. Per això els seus veïns i veïnes n’hem reivindicat històricament la seva declaració efectiva com a parc natural i ara, per fi, hem endegat el procés perquè això sigui una realitat.

Des del Govern hem posat fil a l’agulla i ja hem començat la consulta prèvia a l’elaboració del Projecte de decret que culmini aquesta demanda històrica. Hem iniciat el procés participatiu per conèixer les expectatives de la ciutadania i els ajuntaments implicats davant la seva creació. Hi pots dir la teva a participa.gencat.cat o bé també es faran sessions participatives al territori.

Amb aquesta declaració el que volem és conservar de manera més efectiva el seu patrimoni, generar més oportunitats per a les persones que hi treballen, així com impulsar un model turístic sostenible, que mostri la riquesa única que tenen les nostres comarques.

El parc natural de les muntanyes de Prades esdevindrà el catorzè parc inclòs en la Xarxa de Parcs Naturals de la Generalitat

El parc natural de les muntanyes de Prades esdevindrà el catorzè parc inclòs en la Xarxa de Parcs Naturals de la Generalitat. Protegirà la riquesa del seu ampli patrimoni i es convertirà encara més en un punt imprescindible a visitar. El mateix fet de donar-li impuls fomentarà el coneixement dels paisatges entre els propis veïns i posarà encara més en el punt de mira aquest territori dins l’àmbit del país.

Amb aquest espai potenciarem un turisme que fuig de l’estacionalitat i dóna servei els 365 dies l’any, que posa el focus sobre tots els àmbits que alberguen les comarques i a més revertirà en els veïns i veïnes que hi viuen. El resultat, un creixement sostenible, controlat i ordenat des del territori, acompanyant-lo i fent-lo compatible amb la seva naturalesa.

Quan finalitzi el tràmit, resoldrem la reivindicació històrica i unànime de posar en valor aquest meravellós espai, i continuarem promovent les muntanyes de Prades protegint i posant al lloc que li corresponen els seus trets diferencials científics, paisatgístics i socioculturals únics al país.

Comentarios
Multimedia Diari