Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Un altre turisme és possible? Copenhagen recompensa el visitant sostenible i responsable

El turisme a casa nostra és gentrificació, saturació, massificació, pujada de preus, feines precàries i estacionals, pèrdua d’identitat, expulsió dels veïns de l’espai públic. Hi ha una altra via?

21 julio 2024 21:48 | Actualizado a 22 julio 2024 00:48
Albert Mercadé
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El turisme és, sense dubte, un dels grans temes dels nostres temps. L’arribada de visitants a casa nostra s’ha desbocat i, de retruc, el malestar dels veïns que l’han de suportar. Una convivència difícil que no és novetat a les nostres terres – que ho preguntin, sense anar més lluny, als veïns de Salou o La Pineda – però el que abans es reduïa a nuclis concrets, localitzats i continguts, ara, fruit de la barra lliure dels últims anys, s’han esbotzat les fronteres i l’afectació ja és generalitzada, especialment a llocs com Barcelona, Girona, Palma i, tot que afortunadament encara una mica per sota, Tarragona.

«S’ha de qüestionar el fet de créixer per créixer turísticament i cal posar ordre». Ho deia fa quinze dies, literalment amb aquestes paraules, ni més ni menys que el president d’Exeltur, l’aliança que engloba més de 30 empreses i patronals del sector turístic. El clamor és tan generalitzat que fins i tot se l’han hagut de fer seu els únics que fins ara se n’han beneficiat. També des de l’administració, que les últimes setmanes han intentat començar a calmar l’opinió pública amb mesures com l’anunci de la prohibició total de pisos turístics a Barcelona a partir de l’any 2028 o, a Palma, on un govern del PP acaba de presentar una bateria de propostes que inclouen limitar l’arribada de creuers i, fins i tot, la circulació de cotxes de lloguer per l’interior de la capital Balear.

L’arribada de visitants a casa nostra s’ha desbocat i, de retruc, el malestar dels veïns que l’han de suportar

Mesures que se sumen a una batalla que ja ha arrencat també a altres llocs del món que, en major o menor grau, també pateixen dels mateixos mals: des de la guerra oberta de Nova York contra la plataforma Airbnb, passant per les limitacions de creuers d’Amsterdam, Dubrovnik o Venècia, aquesta última, la primera ciutat del món que ha aprovat cobrar una taxa de 5 euros a cada persona que la visita.

La via danesa

L’última en arribar però, com de costum, de nou la mes sorprenent i imaginativa. A Copenhagen han decidit girar la truita i enfocar el problema des del reforç positiu: farts de l’incivisme i la falta de respecte d’alguns turistes cap al seu sistema social, han optat per premiar aquells que tinguin un comportament respectuós amb la ciutat que els acull i el seu medi ambient. És el que pretén el programa pilot Copenpay, que han posat en marxa aquesta setmana i s’allargarà fins l’11 d’agost. No és una campanya de promoció turística – no vol atraure més visitants – sinó de sensibilització. El que pretén és incentivar que els turistes participin de l’estil de vida verd de la capital danesa. Com ho vol aconseguir? Doncs oferint recompenses als turistes – que bàsicament són descomptes i passes gratuïts en espais gastronòmics i culturals de la ciutat – a canvi de petites accions en benefici del bé comú. Així, per exemple, si ensenyes una foto de com t’has desplaçat en bicicleta o el tiquet del transport públic, tens un cafè gratuït a un dels locals més coneguts del centre de la ciutat, una entrada gratuïta a un museu o una ruta en kayak a canvi de reciclar els teus residus, o un esmorzar vegetarià, també gratuït, a canvi d’ajudar a netejar la platja o de col·laborar una estona en un dels diversos horts urbans de la ciutat. I així amb una vintena de propostes més. Una prova experimental que pretén posar la primera pedra cap a un canvi de mentalitat perquè el turisme comenci a sumar enlloc de destruir les societats que l’acullen.

Si en algun lloc les utopies es poden convertir una mica en realitat és en societats com la danesa

Sembla una utopia, però si en algun lloc les utopies es poden convertir una mica en realitat és en societats com la danesa. Aquí, ara per ara, això queda molt lluny.

Comentarios
Multimedia Diari