«Ho tornarem a fer, i encara la farem més grossa». D’aquesta manera, l’alcalde dels Pallaresos, Xavier Marcos, ha anunciat aquest dijous que el consistori organitzarà enguany la segona edició de les Jornades Modernistes del Camp de Tarragona. Els Pallaresos 1900. Les primeres jornades van suposar «un èxit rotund, un èxit que sincerament no esperàvem que fos tan gran».
Les Jornades tindran lloc els dies 4, 5 i 6 de novembre. L’Ajuntament ha presentat avui el cartell de les mateixes i ha anunciat que s’ampliaran les activitats i la participació dels ciutadans i ciutadanes dels Pallaresos. «L’any passat vam tenir una bona presència de gent del poble que es va implicar en les Jornades. Doncs bé, enguany la multiplicarem de forma molt notable», ha assegurat al seu torn el regidor de Cultura, Samuel Urbano, que ha destacat que es vol que les entitats de la vila tinguin un destacat protagonisme. Al seu torn, l’alcalde ha anunciat que s’ampliarà el nombre de carrers i nombre de fires i augmentarà la qualitat del mercat d’artesans.
Es tracta de consolidar unes Jornades que han situat Els Pallaresos com a referent nacional del modernisme i de la figura de l’arquitecte Josep Maria Jujol, que hi va fer obres molt destacades i que figuren al annals de la història de l’arquitectura i de l’art, on hi ha la seu de l’Arxiu Jujol i on el genial arquitecte està enterrat al seu cementiri.
Les Jornades tindran de nou el recreador Elies Torres un dels vèrtexs de l’organització, junt a l’experta en art modernista i restauradora Àngels Creus. Aquesta ha afirmat que Els Pallaresos ha entrat a formar part ‘per la porta gran’ de la Ruta Europea del Modernisme. ‘Un dels objectius de les Jornades Modernistes és situar als Pallaresos a l’agenda internacional del Modernisme’, ha afegit.
En 2021, les Jornades Modernistes es van dedicar a l’any 1918, data en què Jujol va coronar la famosa Casa Bofarull instal·lant-hi l’àngel-penell. Enguany, les Jornades Modernistes es dedicaran a l’any 1920, que és quan Jujol va iniciar una segona gran rehabilitació feta al municipi, Ca l’Andreu, situada davant de l’església. El títol de les Jornades d’enguany serà ‘1920, un any de canvis’. Les Jornades donaran el valor que es mereix a aquest edifici tan notable, però poc conegut, ha subratllat Elies Torres.
El cartell
Avui s’ha presentat el cartell oficial de les Jornades, obra de l’artista Eduard Polo, que s’emmarca en la façana de Ca l’Andreu i usa una estètica de l’època, ‘amb uns intensos colors blaus i grocs propis de Jujol’, destacava l’il·lustrador. De rerefons apareix la icònica imatge de la torre de Casa Bofarull. També hi figura Jujol dibuixat amb la seva dona enfront la façana de l’edifici.
Edu Polo, dissenyador i il·lustrador de prestigi, ha signat cartells com la imatge de Santa Tecla 2018, Sant Magí 2021 i Sant Jordi a Sitges aquest 2022.
També s’ha presentat l’espot publicitari oficial de les Jornades, que és obra de l’agència Ayhe Communication.
Com era la societat de l’època
Tot i que la programació s’anirà anunciant més endavant, ja es coneix que més enllà de l’arquitectura modernista, enguany es treballarà de manera didàctica i participativa com era la societat de l’època, els seus oficis, les modes, les vestimentes, apostant per la difusió a partir de tallers, com ara de confecció de vestits d’època. També es reforçaran la fira d’entitats, la d’artesans i la modernista que tenen lloc a les Jornades amb la presència d’entitats i institucions de renom del país.
Un cicle de conferències prèvies, que se celebraran a l’octubre, emmarcarà de nou l’arrencada de les Jornades, que esclataran al novembre amb recreacions en viu, tallers didàctics, un mercat modernista, fires d’antiquaris, desfilades d’època amb l’ajuda de tot el poble... No només es parlarà d’arquitectura: «El Modernisme, sorgit de la revolució industrial i quan la burgesia imposa uns altres valors, que s’exemplifiquen en obres civils sumptuoses, i no religioses, és també pintura, mobiliari, literatura, música», recordava Marcos.
L’alcalde, Xavier Marcos, i el regidor de Cultura, Samuel Urbano, recordaven en la roda informativa de presentació, que la idea va néixer fa quatre anys des de l’equip de govern, i concretament des de la formació Independents dels Pallaresos, abans de les eleccions municipals. Però la Covid ‘ens ho va endarrerir un any i mig. Vam decidir, malgrat el repunt de la pandèmia, no endarrerir-ho més i ho vam tirar endavant fent un gran esforç econòmic i organitzatiu, que enguany repetim i ampliem’, ha subratllat l’alcalde.
Manifest jujolià
D’altra banda, la primera edició de les Jornades va servir també perquè 24 ajuntaments del Camp de Tarragona, de Catalunya i de les Illes signessin un Manifest Jujolià, un manifest, promogut per l’Ajuntament dels Pallaresos, que aconseguí reunir en una taula al Centre Jujol els consistoris de les poblacions en les quals l’arquitecte i artista va deixar empremta, a més de representants de la Generalitat i de la Diputació de Tarragona.