«Fem divulgació històrica del modernisme»

Els Pallaresos posa en valor aquesta cap de setmana l’art modernista i evoca la figura de l’arquitecte Josep Maria jujol, amb un atapeït programa d’activitats

04 noviembre 2021 19:20 | Actualizado a 05 noviembre 2021 10:32
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Avui arrenquen les I Jornades de Divulgació Històrica Modernista impulsades per l’Ajuntament dels Pallaresos i que es desenvoluparan durant aquest cap de setmana. Una iniciativa pionera i agosarada al Camp de Tarragona, a redós de l’arquitectura modernista i de la figura més representativa, l’insigne arquitecte tarragoní Josep Maria Jujol. Ho explica Samuel Urbano, responsable de Cultura i membre de la Comissió organitzadora.

Avui inauguració de les Jornades, oi?

Sí. Serà a les 19,30 hores al Centre Jujol que presentarem el programa d’actes i també l’espot publicitari que s’ha rodat per donar-les a conèixer. És el tast del que hom podrà viure i guadir durant tot el cap de setmana.

Com va sorgir la idea?

Ens hem de remuntar a més de tres anys enrere quan l’actual equip de govern i concretament des de la formació Independents dels Pallaresos, encapçalats per l’alcalde Xavier Marcos, vam apostar per fer dels Pallaresos el referent en la divulgació històrica del modernisme a casa nostra aprofitant el patrimoni que disposem, llegat de l’arquitecte Josep M. Jujol, quines restes reposen al cementiri dels Pallaresos. Hem assumit un repte que altres municipis amb més potencial i bagatge patrimonial no s’han plantejat.

I què trobarem als Pallaresos aquests dos dies?

Un programa elaborat amb professionalitat i màxim rigor; atractiu, didàctic i únic, pensat per a tots els públics, totalment gratuït, a fi de submergir-se en el modernisme. Per això hem comptat amb la valuosa col·laboració d´Elies Torres, expert en recreacions històriques i l’assessorament de la restauradora Àngels Creus i l’Oscar Laboria, dissenyador artístic. El pressupost és modest, de només 20.000 euros, però per a un poble de 5.000 habitants suposa dues terceres parts de la partida de Cultura.

Quines són les activitats destacades?

Els dos dies es faran visites guiades al llegat jujolià dels Pallaresoss, com ara l’emblemàtica Casa Bofarull, el Centre Jujol i l’Església. Al nucli antic quedarà instal·lat el mercat modernista i el d’antiquaris, amb la intervenció de diversos artesans. El mercat d’entitats aplegarà fins a 15 associacions i ajuntaments que donaran a conèixer el seu patrimoni modernista. També hi haurà tallers didàctics centrats en treballar la tècnica del trencadís, l’escriptura amb ploma, de vitralls, de degustació de vi i vermut i jocs de principis del segle XX. Serà un retrocedir en el temps.

I l’espectacle de carrer?

Repartit entre matins i tardes es farà cercavila de personatges abillats amb vestits de l’època evocada, escenificacions de la vida quotidiana de 1918, les dones al rentador, la pagesia, els duels d’honor, el rober noucentista...amb la participació d’una seixantena de figurants, pertanyents a grups de recreació històrica modernista de Catalunya i també gent dels Pallaresos, per parts iguals, entre ells els veïns del carrer Alt, alguns dels quals interactuaran amb el públic. Ens congratulem i agraïm la implicació del teixit associatiu local en aquesta iniciativa, la qual ens esperona a donar-li continuïtat.

Esperen complir les expectatives?

Les sensacions són bones. Com a preludi de les jornades, amb la valuosa col·laboració de la URV, vam organitzar un cicle de cinc conferències amb gran resposta de la gent del territori que va omplir la sala. Això ens fa pensar amb una bona afluència de públic, com a resposta. El resultat esperat ens encoratjarà de cara les pròximes edicions per projectar els Pallaresos i el modernisme en l’àmbit del país i també a l’estranger.

Crec que donaran a conèixer un manifest...

Es tracta d’una declaració de 25 ajuntaments jujolians que volen sumar sinergies perquè l’obra i la figura, tant professional com humana de l’arquitecte tarragoní, Josep Maria Jujol i Gibert, sigui coneguda àmpliament a tot el món. De moment, estem convidats a participar en la Ruta Europea del Modernisme.

Comentarios
Multimedia Diari