Els Pallaresos ha fet una mirada enrere per reviure aquest cap de setmana les meravelles de l’art modernista de la qual la vila n’és exponent, a l’ombra del recordat i insigne arquitecte Josep Maria Jujol. Avui, durant tot el dia, igual que es va fer ahir, els principals carrers del nucli històric seran el marc d’un atapeït programa d’allò més evocador.
Una vuitantena de figurants abillats amb els vestits de l’època noucentista tornaran a portar la vida i el garbuix als carrers, al matí i a la tarda d’aquest diumenge, situant el poble allà per l’any 1918, per fer pedagogia de l’art modernista i posar en valor l’obra de Jujol. Hom té l’oportunitat de conèixer de primera mà l’arquitectura jujoliana pallaresenca, a través de les visites guiades que fa Felicià Fortuny, que de forma continuada recorren la petjada de Jujol-ahir representat pel seu mateix fill, Josep Maria-com ara la Casa Bofarull transformada pel mestre, amb la seva airosa torratxa i l’àngel de la guarda fent de penell; una mirada a l’església, amb els seus altars i imatgeria, o l’actual Centre Jujol (antic Ajuntament).
Però, a més a més, hi ha ocasió de tenir coneixement de la petjada de Jujol en molts altres indrets, quins municipis i entitats hi són presents amb els seus estands: Casa Navàs, de Reus, La Secuita amb Vistabella, la Fundació Trencadís, els ajuntaments de Creixell, Roda de Berà, Montferri i la Garriga que difonen el respectiu patrimoni.
Un mercat amb peces d’artesania, antiquaris i brocanters, a més de bijuteria, complements i alimentació, fan que el passeig sigui d’allò més atractiu, amb ofertes interessants.
L’afluència de públic d’aquí i de més enllà de les nostres comarques que ahir fou massiva, es veurà avui repetida, fet que palesa la vocació amb què ha nascut aquesta iniciativa impulsada per l’Ajuntament dels Pallaresos, d’erigir-se en pioner al Camp de Tarragona, pel que fa a la divulgació històrica de l’art modernista i posar en valor, sense fronteres, la genialitat de l’arquitecte Josep Maria Jujol.
Ahir, l’alcalde dels Pallaresos, Xavier Marcos, va convidar al Centre Jujol a la signatura del Manifest Jujolià, per sumar sinergies de cara a la difusió de l’arquitectura de Jujol i garantir-ne la preservació. Van ser un total de 24 els municipis que si han adherit, preferentment del Camp de Tarragona, però també molts d’altres de diferents comarques de Catalunya i de les Illes Balears.