El canvi climàtic està augmentant les condicions meteorològiques adverses per a la pràctica castellera, especialment durant els mesos d’estiu. Aquesta és la principal conclusió de l’estudi Reptes del fet casteller davant del canvi climàtic, elaborat per l’Institut Universitari de Recerca en Sostenibilitat, Canvi Climàtic i Transició Energètica (IU-RESCAT) de la URV, a petició de la Càtedra URV per a l’Estudi del Fet Casteller. L’estudi ha estat realitzat per Òscar Saladié Borraz (coordinador), Anna Boqué Ciurana, Jon Xavier Olano Pozo, investigadors del Departament de Geografia de la URV, i Júlia Sevil Estela-Thompson, estudiant del grau en Geografia, Anàlisi Territorial i Sostenibilitat.
Increment de les temperatures
L’anàlisi del període 1951-2023 ha revelat una tendència estadísticament significativa a l’augment de temperatures en les diades castelleres. Per exemple, la temperatura mitjana ha augmentat en +0,42 °C per dècada durant la diada del 24 de juny a Valls (12-15 h) i en +0,30 °C per dècada el 15 d’agost a la Bisbal del Penedès. A més, l’índex de calor (IC), que combina temperatura i humitat, mostra un descens de diades amb condicions neutres i un augment d’anys amb rangs de “precaució” i “precaució màxima”.
El 2024 es van instal·lar sensors de temperatura i humitat en 11 diades castelleres, entre el 24 de juny i l’1 de setembre. En set d’elles, la temperatura va superar els 30 °C, arribant a registres màxims de 34,6 °C a Vilafranca del Penedès, 34,4 °C a Torredembarra i 33,9 °C al Vendrell. Les temperatures registrades a les places solen ser més altes que a l’entorn rural per l’efecte d’illa de calor urbana, amb diferències mitjanes de fins a +3,6 °C a la Bisbal del Penedès i +3,5 °C a Vilafranca del Penedès.
Condicions meteorològiques i llindars òptims
Els castellers consideren que les condicions òptimes per fer castells impliquen temperatures entre 18,5 °C i 25,5 °C, amb un límit extrem de 34 °C, superat el qual es plantejaria suspendre l’activitat per seguretat. Tot i que cap diada va superar aquest llindar, es va constatar que les condicions ideals no es donen habitualment durant l’estiu.
Mesures d’adaptació
L’estudi també inclou la participació de 10 colles i 109 castellers en tallers per identificar mesures d’adaptació a les condicions climàtiques adverses. Aquestes es classifiquen en sis categories principals: programació de les diades, durada, ubicació física, alimentació i hidratació, equipament dels castellers i serveis sanitaris. D’aquestes categories s’han derivat 45 mesures específiques, prioritzades segons la seva viabilitat tècnica, econòmica i cultural.
Algunes propostes destacades són reorganitzar els horaris de les diades per evitar les hores més caloroses, proporcionar zones d’ombra a les places, reforçar la hidratació i revisar l’equipament dels castellers per fer-lo més adequat a temperatures altes.
Preservació del fet casteller
Els autors de l’estudi han subratllat la necessitat d’obrir un debat col·lectiu per implementar mesures que prioritzin la seguretat dels participants i preservin el patrimoni i el valor identitari dels castells. Aquesta adaptació només serà possible amb la col·laboració entre castellers, organitzadors i administracions públiques. L’estudi es va presentar aquest dilluns al Campus Catalunya de la URV amb l’objectiu de conscienciar i iniciar aquest treball conjunt.