La concreció de la futura Zona de Baixes Emissions de Reus ha deixat ja les primeres reaccions entre els sectors de la restauració, el comerç i els taxis.
«La normativa suposa que les empreses hauran de fer una gran inversió per repartir al centre i no podem convertir això en un anar i tornar de transpalets elèctrics. Som 200 establiments de restauració dins la ZBE. El moviment ja és complicat per als transportistes ara i no convé que els problemes s’agreugin», apunta Víctor Perales, president de l’Associació d’Hostaleria de Reus, sobre la nova regulació.
L’Ajuntament ha previst moratòries i permisos per facilitar aquest aspecte, així com també facilitats per a la renovació dels vehicles. «Estem pendents, a veure com anirà tot. Encara que hi ha un temps de coll per les restriccions, hi ha aspectes que podríem mirar i resoldre», afegeix Perales.
Preguntada igualment al respecte, la presidenta de la Unió de Botiguers de Reus, Rosa Lucas, constata que la ZBE «ve pel canvi climàtic i arriba des de la Unió Europea». «L’Ajuntament ens ha dit que intentarà que afecti el mínim possible, proporcionant espais de pàrquing als extrems de la ciutat. Volem que la gent ho tingui fàcil per entrar a Reus i al centre, i és una qüestió que preocupa», apunta.
En el seu cas, Lucas considera que «la càrrega i descàrrega està més o menys controlada», i que on s’haurà de posar especial atenció és en garantir que «la gent pugui arribar, perquè els canvis als costums sempre costen».
Al seu torn, al capdavant de l’Agrupació Taxis Reus, Joaquim Olivé, indica que la ZBE no tindrà impacte en el sector: «Canviem els cotxes cada cinc anys i tenim tota la flota amb etiquetes C, ECO i O. El 80% són híbrids. Fins i tot, potser, guanyarem trajectes curts des dels pàrquings».