La nova Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Reus quedarà delimitada per les grans avingudes de la ciutat, abastarà 2,68 quilòmetres quadrats –on viu el 66% de la població, 70.735 habitants– i funcionarà amb el següent horari: les restriccions d’accés, circulació i estacionament de vehicles regiran tots els dies laborables, de dilluns a divendres, de 7 a 19 hores; i, als àmbits establerts per a la distribució de mercaderies, hi haurà marge per a la càrrega i descàrrega de dilluns a dissabte, de 8 a 20 hores.
El desplegament serà progressiu, de manera que la ZBE no s’aplicarà plenament i per a tothom fins al 2028. Tot s’ha coordinat amb Tarragona. Les sancions per saltar-se la regulació rondaran els 200 euros, però al principi no se n’imposarà cap.
«Volem enviar un missatge de tranquil·litat: la ZBE no és prohibició sinó regulació de la mobilitat dins del municipi i per mandat legal», ha expressat la regidora de Seguretat Ciutadana, Dolors Vázquez. «El primer any estarem en període de prova», ha precisat. I ha incidit en que la finalitat és «protegir la salut», seguint un «treball participatiu» amb implicació de la ciutadania.
L’ordenança que guiarà la ZBE passarà a aprovació inicial al ple d’aquest divendres, s’espera que rebi l’ok definitiu al gener i entrarà en vigor transcorreguts 15 dies hàbils de la seva publicació al Butlletí Oficial de la Província (BOPT), a principis del 2025. L’Ajuntament ha previst un calendari d’implantació amb quatre fases.
Aplicació en quatre fases
La primera fase anirà de l’1 de gener al 31 de desembre del 2025 i serà un «període de prova», de manera que no se sancionarà. En aquest primer any complet es treballarà en la posada en marxa del sistema tecnològic, l’anàlisi de dades, la confecció d’un registre de vehicles amb excepcions i l’inici d’una campanya informativa i d’atenció a la ciutadania per difondre la ZBE.
Després, de l’1 de gener al 30 de juny del 2026, serà la fase 2: el torn de l’activació de les restriccions d’accés i notificacions informatives en cas d’infracció als conductors que contaminin, igualment sense sancions. No tindrà afectació sobre els vehicles amb etiquetes 0, ECO, C i B. I només incidirà en els que no tinguin etiqueta o siguin dièsel amb etiqueta B quan s’activin avisos per nivells alts de NO2, diòxid de nitrogen.
Seguidament vindrà la fase 3, que es desenvoluparà entre l’1 de juliol del 2026 i el 31 de desembre del 2027. Aquí sí que hi haurà multes: per als vehicles que no tinguin etiqueta o siguin dièsel amb etiqueta B quan s’activin avisos per nivells alts de NO2; i als sense etiqueta més contaminants llevat que siguin residents a Reus o paguin l’IVTM a la ciutat, tinguin plaça d‘aparcament privat a la ZBE, vagin a pàrquings públics (que no siguin de superfície) o durant 24 dies per a tothom. Els que tinguin etiquetes 0, ECO, C i B seguiran encara sense afectació.
Serà a la fase 4, a partir de l’1 de gener del 2028, quan les restriccions s’ampliïn a l’etiqueta B i als sense etiqueta, amb les mateixes exempcions que a la fase 3.
La senyalització
La senyalització ja s’ha instal·lat als punts previstos i indicarà els vehicles que, en funció de l’etiqueta ambiental que duguin, tenen prohibit entrar, circular o estacionar a dins de la Zona de Baixes Emissions. També marcarà si les restriccions tenen caràcter continu o discontinu, és a dir, si són fixes o si variaran en funció de les analítiques de soroll i contaminació.
El control d’accés es farà mitjançant un sistema automàtic que supervisarà i validarà la Guàrdia Urbana amb dispositius tecnològics. El mecanisme comprovarà si cada vehicle en qüestió compleix els criteris de la ZBE o no.
Autoritzacions, exempcions i moratòries
També s’han previst autoritzacions temporals i, per a obtenir-ne algunes d‘elles, els conductors hauran d’inscriure’s en un registre a l’Oficina d’Atenció Ciutadana, tot i que el termini per a fer-ho encara no s’ha obert.
Tindran dret a autoritzacions diàries els cotxes sense etiqueta, amb un topall de 24 dies l’any. D’altra banda, les persones amb una plaça d’aparcament en propietat, un abonament o un contracte de lloguer d’un pàrquing dins de la ZBE també hi podran passar. En el cas de conductors residents, el permís serà permanent mentre es mantinguin les condicions inicials i, per als no residents, serà fins al 31 de desembre del 2027.
Igualment podran obtenir autorització per a la Zona de Baixes Emissions els residents a Reus que paguin l’IVTM a la ciutat, tot i que no tinguin etiqueta ambiental, fins al desembre del 2027. I el mateix passarà amb tothom que no tingui etiqueta i que accedeixi a la ZBE per estacionar als pàrquings subterranis d’ús públic: fins a l’1 de gener del 2028 per a no residents i fins a l’1 de gener del 2030 per a residents.
Hi haurà exempcions permanents per a vehicles de transport de persones amb mobilitat reduïda o malaltes que s’inscriguin al registre, amb revisions anuals o cada dos anys. Els serveis d’emergències i essencials podran circular sempre. I els vehicles professionals podran optar a permisos d’un màxim de 5 anys per a persones pròximes a la jubilació. Altres exempcions seran per a persones amb rendes baixes, amb revisió anual i vehicles amb matrícula estrangera, sempre que compleixin els requisits d’emissions d’accés.
I es contemplen moratòries per a vehicles en reposició –màxim d’un any–, que prestin servei de transport públic o col·lectiu de persones, per als qui moguin mercaderies i als que realitzin serveis municipals de llarga temporalitat, amb un màxim de sis anys en aquests últims tres casos.
La implantació de la ZBE anirà acompanyada d’un pla de comunicació i una campanya informativa per a fer difusió del contingut de l’ordenança.