Visites per divulgar el patrimoni del Cementiri de Reus

Visites diürnes. L’activitat mensual, que clou el 30 de juny, dona a conèixer l’espai des dels punts de vista històric i artístic

09 junio 2024 23:11 | Actualizado a 10 junio 2024 07:00

Descobrir el Cementiri General de Reus des de la part històrica i artística. Aquesta va ser la premissa principal que va fer anar Raquel Ferret, de Carrutxa, mentre va fer de guia en una de les visites diürnes mensuals que s’organitzen al Cementiri General de Reus.

La iniciativa clourà el 30 de juny i la darrera visita feta fins ara, la del passat mes de maig, va donar l’oportunitat als assistents de poder recórrer amb explicació aprofundida, parades com la del Panteó dels Fills Il·lustres / Família Macià Vila, el Mausoleu Temple Òdena-Yglesias, la Tomba dels Pratdesaba i les fosses històriques.

Sobre aquestes, Ferret va indicar que «de la mateixa manera que dissenyem ciutats per als vius, en creem també per als difunts, concebudes i construïdes a partir de les mateixes jerarquies socials i econòmiques». En aquest sentit, la guia de l’activitat va al·ludir a la tipologia de creus a les fosses per argumentar les diferències de classe existents. «N’hi ha de senzilles i n’hi ha de més treballades, segons el poder adquisitiu que el difunt tenia en vida», va precisar.

«Obrir aquest espai a la divulgació cultural era un repte i la ciutadania ha respost»Montserrat Flores, responsable de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp

Per part seva, la responsable de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, Montserrat Flores, va apuntar a aquest mitjà tot fent balanç que «les entrades s’han exhaurit de pressa en les diferents visites».

«Feia temps que teníem clar que volíem fer-les, la ciutadania ho demanava i la prova és que han estat plenes en tot moment». Calia, a més, «fer visites en les quals es mostrés el cementiri des d’un punt de vista patrimonial, és l’altra cara de la moneda de les visites teatralitzades que es duen a terme al Cementiri General per Tots Sants, i que fa anys que existeixen», va subratllar.

A tall de recordatori, l’espai també ha acollit una nova edició del cicle d’activitats divulgatives ‘Primavera 2024 al Cementiri General de Reus’, havent impulsat iniciatives tan diverses com ara una xerrada relacionada amb la memòria de la mort i de caràcter històric –la qual es van realitzar a la Sala El Bosquet del cementiri i va anar a càrrec del guionista i periodista Toni Orensanz–; una presentació d’un llibre, Una mort petita, que divulga sobre la mort perinatal i el seu dol, de Gemma Balagué; i una altra xerrada sobre la natura que es pot trobar al cementiri, a càrrec del mestre i agent rural Màrius Domingo.

Encara resta per fer una activitat el 20 de juny (19 h), ‘Primavera musical’, que anirà a càrrec de Marc Torres, al clavicèmbal, i Josep M. Ferrando, al violí. Sobre el cicle de primavera, Flores va voler posar en relleu que «la resposta ha estat molt bona». Per tant, «obrir aquest espai a la divulgació cultural era un repte i la ciutadania ha respost». El Cementiri General de Reus, va concloure Flores, «és també és un espai de la ciutat per conèixer, que ens parla de la seva història de Reus i del qual podem fer un ús cultural».

Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:
Comentarios
Multimedia Diari