Un recorregut per la història dels Guardadors de Reus

Els Guardadors de la Tronada es donen a conèixer amb una exposició al centre cultural El Castell del 15 al 29 de juny

26 junio 2024 20:24 | Actualizado a 27 junio 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els Guardadors de la Tronada és una confraria que es va constituir als anys 50 a Reus amb motiu de la decadència de les festes tradicionals de la ciutat. Actualment, consta de 12 membres que han organitzat una exposició durant 14 dies al centre cultural El Castell de Reus per fer saber als reusencs i reusenques el seu objectiu: preservar la presència i l’essència de la Tronada.

El canvi de règim polític i la persecució que patien les tradicions reusenques als anys 50 va ocasionar una crisi que afectava directament a aquestes festivitats populars. Aleshores la Tronada, una tradició del segle XVII que consisteix en l’explosió consecutiva de 33 mascles plens de pólvora, era tan sols una manifestació festiva i no pas el que havia significat i el que significaria després.

El 1951, tres reusencs que estimaven la Tronada no ho van dubtar: s’encarregarien de salvaguardar la festa reusenca i especialment, la Tronada, perquè no es perdessin mai. Es van interessar per com es posaven els trons, la pólvora i en com s’encenia. Després d’aquells primers anys, els tres fundadors dels Guardadors van anar acollint altres membres i van crear la Confraria. Fins avui.

«L’exposició és una reproducció de l’origen i la història de la confraria»

Més de 70 anys vetllant pel manteniment de la Tronada en la forma més tradicional possible, amb l’objectiu de garantir la seva pulcritud: recorregut; nombre i col·locació dels mascles i trons, tipus de pólvora i sonoritat. Defensen orgullosos el seu fidel compromís perquè la Tronada no es deixi mai d’encendre i la seva constant atenció a «qualsevol aspecte de la nostra estimada tradició».

Josep M.Casanoves, Guardador i encarregat del muntatge i producció de l’exposició, explica al Diari que «és una reproducció de la història de la confraria per donar-nos a conèixer, a nosaltres i el nostre origen». «Compta amb l’objecte icònic dels Guardadors: la Vara amb que s’encén la Tronada. Folrada amb el nom de la persona que l’encendrà, l’exposició té una reproducció fidel de la original, present el dia de la inauguració».

Els dotze membres dels Guardadors de la Tronada van editar i repartir gratuïtament 12.000 ventalls a la plaça del Mercadal de Reus, 2.000 més que l’any passat, amb l’objectiu de donar-se a conèixer i promoure la tasca de la confraria: conservar l’essència i origen de la Tronada. Com acostumen a dir els Guardadors, per molts anys més amb «salut i pólvora».

Comentarios
Multimedia Diari