Roba Re-cycle: la recollida de roba sostenible de Reus

Més de 700 kilos recollits amb el servei gratuït i sostenible mitjançant bicicletes de càrrega

08 julio 2024 12:44 | Actualizado a 08 julio 2024 12:51
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Roba Re-cycle, un servei gratuït de recollida de roba, calçat i complements, mitjançant cicles de càrrega, arriba a Reus amb el suport de la regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat. El projecte, impulsat per la Fundació Formació i Treball i les cooperatives Bikelogic i El Far Cooperatiu, té com a objectiu impulsar un servei ecològic que formenti el reaprofitament, el reciclatge i una c orrecta separació del tèxtil.

Roba Re-cycle s’ha estrenat a Reus i a Sant Cugat com a prova pilot. A Reus, fa tres mesos que el projecte s’ha posat en marxa amb voluntat d’estendre’s i ja s’han recollit 735kg de roba.

El projecte s’articula a través de la instal·lació de contenidors de cartró en diferents punts de la ciutat, on dipositar-hi tant roba, calçat i complements que estan en bon estat com peces que s’han fet malbé i ja no es poden reutilitzar.

Els punts de recollida s’instal·len en equipaments municipals, centres educatius, esportius o residencials, o seus d’organitzacions i empreses. A Reus ja s’han ubicat punts de recollida a diferents escoles de la ciutat i a un gimnàs. La voluntat és augmentar el nombre de punts de recollida.

La regidoria de Medi Ambient col·labora amb el projecte en la cessió directa d’espais i en posar en contacte els promotors amb entitats i organitzacions de la ciutat on poder instal·lar els punts de recollida.

Un cop aquests contenidors estan plens és quan es fa la recollida de la roba amb els cicles de càrrega, una bicicleta que permet moure la mercaderia d’una forma totalment responsable amb el medi ambient perquè no emet emissions. Aquests cicles duen tot el tèxtil a la seu de Formació i Treball de Reus on, a posteriori, s’envia a la seva central catalana per a que es pugui fer la selecció i triatge i, o bé es recicla o bé es reutilitza a través de les seves botigues.

Daniel Rubio, regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, afirma: “La iniciativa té un triple impacte: social perquè dona oportunitats laborals a persones en situació de vulnerabilitat; local perquè potencia la creació d’activitat econòmica a la ciutat; i ambiental perquè ajuda a minimitzar la petjada ecològica”.

Les escoles que ja tenen el contenidor instal·lat, participen en el projecte i que continuaran el curs que ve són: Escola Prat de la Riba, Escola La Vitxeta, Escola Dr. Alberich i Casas, Lycée Français, Escola Teresa Miquel i Pàmies, Institut Domènech i Montaner, Escola Misericòrdia (instal·lació setembre 2024): mentre que el gimnàs és Gimnàs Studi 1.

Servei porta a porta per a facilitar l’accés de totes les persones

La iniciativa vol arribar al màxim de població possible. És per això que Roba Re-cycle també ofereix el servei gratuït porta a porta per aquelles persones que tenen mobilitat reduïda o que són majors de 65 anys. En aquests casos, cal que la persona o nucli familiar acumulin un mínim de 20 kg de tèxtil per a poder sol·licitar-ne la seva recollida.

Sensibilització, un dels punts clau del projecte

La producció mundial de fibres tèxtils s’ha multiplicat per quatre els darrers 50 anys. En els últims anys, la recollida de tèxtil a través dels contenidors ha anat augmentant fins a situar-se entorn el 10%, molt lluny del 25-30% que es pretén assolir al 2024 i del 50% que marca la nova llei de residus i la Directiva (UE) 2018/851 del Parlament Europeu i del Consell del 30 de maig de 2018 i que estableix que a 1 de gener del 2025 serà obligatòria el 50% de la recollida separada de la fracció tèxtil en els residus municipals.

Roba Re-cycle, un projecte d’intercooperació

Roba Re-cycle és una iniciativa que neix fruit de la intercooperació entre tres organitzacions catalanes que desenvolupen la seva activitat sota criteris d’economia social i solidària: Fundació Formació i Treball és l’entitat encarregada de fer la recollida tèxtil a Reus a través de cicles de càrrega i de la posterior gestió de les peces tèxtils; Bikelogic és la cooperativa de ciclologística de Sant Cugat del Vallès que s’encarrega de fer de la recollida tèxtil a través de cicles de càrrega; i El Far Cooperatiu és la cooperativa de comunicació ; social que s’encarrega de la difusió del projecte i de la creació de materials de sensibilització.

Roba Re-cycle s’emmarca en la línia de Projectes Singulars per al foment de l’economia social i del cooperativisme, del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.

Comentarios
Multimedia Diari