Les Festes de la Mare de Déu de Misericòrdia de Reus tindran enguany un fort accent musical, amb actuacions de grups com Gertrudis o la creació d’un nou festival de música indie. A un mes vista, i amb el programa ja definit amb més de 150 activitats, aquest dimarts 13 d’agost, l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita; i el regidor de Cultura, Daniel Recasens, han presentat les novetats de les festes. I en el vessant més tradicional, aquest any se’n suma una de més musical, ha avançat Guaita. Una aposta que es fa perquè «en la escolta activa ens vau demanar espais més lúdics».
Una de les principals novetats és la creació d’un nou festival de música, que neix de la mà de la Nova Ràdio. El seu director, David Fernández, recorda que l’emissora va néixer justament el dia de Misericòrdia, el 1982, i «sempre organitzem alguna activitat al voltant d’aquestes dates», diu. En aquesta ocasió, s’ha anat encara més enllà. I és que «crèiem que faltava un festival de més petit format, de música independent». L’esdeveniment encara no té nom, però sí data, ubicació i actuacions: el 13 de setembre, a partir de les cinc de la tarda a La Palma i amb entrada gratuïta. Per ara, Fernández només ha desvetllat dues de les quatre formacions participants: Islandia Nunca Quema i els barcelonins Ran Ran Ran. També la Nova Ràdio ha organitzat una sessió de punxadiscos el dia 18 a les Peixateries Velles i el dia 19, al mateix espai, un concert de la Soul Machine en format quartet.
Les Festes de Misericòrdia també acolliran el darrer concert a les comarques tarragonines de Gertrudis, en la seva gira de comiat, que posa punt i final a 25 anys de carrera. La banda farà parada a Reus el divendres 20 de setembre, a la plaça de la Llibertat a les 22.30 h, el mateix dia que la ciutat donarà el tret de sortida a les festes; mentre que la seva darrera actuació serà a la Sala Razzmatazz de Barcelona, el 23 de novembre.
L’escenari de la Llibertat tornarà a vibrar el 21 de setembre amb quatre actuacions: Les Salvatges, Niloga Boys, Skatarella i PD Bonkers i el dimarts 24 se celebraran les revetlles, amb l’Orquestra Venus a la plaça d’Anton Borrell; i revetlla jove amb Svetlana i l’Orquestra Allioli, a la Llibertat.
Tota aquesta part musical arrodoniran el programa de les festes, que enguany compta amb 150 actes i entre els quals destaquen aquells més tradicionals com el lliurament dels Guardons de la Ciutat (el dia 20 i que marca l’inici de les festes), l’Aplec Baix Camp, el Seguici petit, la Trobada de Misericòrdies. La baixada del Seguici Festiu, la baixada del Ball de Diables de Reus al santuari o l’encesa de la façana del santuari i la mostra piromusical, que posarà el punt i final a les festes de la Mare de Déu de Misericòrdia el 25 de setembre a la nit.
Cartell inspirat en els Diables
El cartell d’enguany és obra de Quim Pallarès, reusenc i dissenyador gràfic. Tal com ha explicat aquest matí, es tracta d’un «petit homenatge» al Ball de Diables, «un dels elements més importants de les festes», ha subratllat. Concretament s’ha fixat en els vestits i la feina feta per Carrutxa, documentant la indumentària dels segles XIX, XX i XXI, «punt de partida per extreure elements», tot combinant personatges diabòlics, siluetes, sanefes ornamentals i motius florals i fauna. «La tipografia és feta a mà», tot respectant l’estètica, ha explicat Quim Pallarès.