Un centenar de persones, entre treballadors, sindicats i familiars dels usuaris de la Residència de Gent Gran de Reus, han protestat davant el Parlament contra el tancament de l’equipament.
El passat 27 de novembre ja es van mobilitzar davant l’edifici reusenc, coincidint amb la visita del secretari general del departament de Drets Socials, Oriol Amorós, qui anunciava el seu tancament “preventiu” per deficiències estructurals. CCOO, UGT i IAC també s’han reunit aquest dijous amb els diferents partits polítics de la cambra catalana per denunciar que se’ls deixi “sense l’única residència 100% pública” a la ciutat i han exigit solucions per als treballadors eventuals, els de les empreses externes i pels usuaris en llista d’espera.
Tot i que el departament de Drets Socials ja va anunciar durant l’última visita a Reus que es comprometia a reubicar els residents i la plantilla en altres centres de la ciutat, des de CCOO continuen reivindicant els llocs de treball del personal eventual i el de les empreses externes que “es veurien clarament en perill” amb el tancament de la residència.
De moment, però els treballadors i els familiars es mantenen a l’espera d’un informe tècnic que corrobori les deficiències estructurals de l’edifici. “La decisió fa malpensar i sospitar”, han afirmat fonts sindicals que consideren que es tracta d’una decisió política i no tècnica.
“Diuen que es tancarà per problemes estructurals, però tots sabem que fa deu anys que aquests problemes existeixen”, va recordar la presidenta del comitè d’empresa de Drets Socials a Tarragona, Glòria Boqué, fa dues setmanes.
Tres opcions damunt la taula
Per la seva banda, el departament continua estudiant la millor opció entre les tres propostes que té damunt la taula: buscar un nou emplaçament i construir una nova residència, aprofitar un edifici ja existent o, en últim terme, rehabilitat l’actual edifici -propietat de l’estat espanyol-.
Des de CCOO han lamentat que si es construeix una nova residència a la ciutat, aquesta sigui de gestió privada. Per aquest motiu, han exigit que la solució definitiva passi per una rehabilitació de l’immoble actual, de la mateixa manera que s’ha fet amb la Residència Mare de Déu de la Mercè de Tarragona.
Segons han informat, l’edifici tarragoní ha estat més d’una dècada en obres, sense necessitat de tancar-la, ja que la remodelació s’ha fet per plantes i “els residents i personal han anat traslladant-se pels diferents espais fins a la reforma total”.