La Bisbal de Falset fa una consulta popular aquest diumenge per decidir si manté o canvia el nom del poble. Prop de 200 veïns poden votar entre ‘la Bisbal de Falset’ i ‘la Bisbal de Montsant’.
La proposta de modificació, que té el suport de l’Institut d’Estudis Catalans, pretén diferenciar-se de Falset i afegeix un element lligat al poble com és la serra del Montsant. «Tenim la serra aquí mateix, l’escola es diu Montsant, el riu també, el nostre oli és l’oli Montsacer -Montsant en llatí... llavors, cau pel seu propi pes», ha dit la tinent d’alcalde Irene Perelló.
L’Ajuntament es compromet a acatar el resultat i si la majoria dels veïns escullen canviar el nom a ‘la Bisbal de Montsant’, s’iniciarà el procés administratiu per fer-lo efectiu.
A les urnes estan cridades a votar totes les persones empadronades en aquesta localitat del Priorat majors de setze anys, el que equival a gairebé 200 veïns i veïnes.
Al llarg del matí d’aquest diumenge, el 20% de la població ja ha exercit el seu dret a vot. A tot Catalunya hi ha tres Bisbals (la Bisbal de l’Empordà, la Bisbal del Penedès i la Bisbal de Falset), que a partir del 1858 van afegir un complement de nom per diferenciar-se entre elles.
«A nosaltres ens va tocar la Bisbal ‘de Falset’ perquè el partit judicial al que pertanyem és Falset. Ens va venir de fora», ha assenyalat la tinent d’alcalde Irene Perelló. Després de consultar amb l’Institut d’Estudis Catalans la viabilitat de canviar el nom del municipi, finalment l’equip de govern local ha impulsat aquesta consulta popular per sotmetre a votació si es manté o es modifica.
L’opció de canvi de nom proposada inclou el complement ‘de Montsant’, un element que segons Perelló està més vinculat a la localitat arran de la proximitat amb la serra i el riu homònim. Abans de posar a votació aquesta qüestió, el consistori va organitzar una reunió amb la ciutadania i va repartir fulletons per explicar els detalls de la consulta i les dues opcions entre les quals es pot escollir. L’alcalde del municipi, Òscar Vidal, ha subratllat la necessitat de diferenciar-se de Falset i evitar confusions, sobretot en l’àmbit logístic i turístic.
Diversitat d’opinions
Al carrer, les opinions són diverses, si bé coincideixen en valorar positivament la possibilitat de fer la consulta oberta a totes les persones que visquin al poble.
Alguns, com la Montserrat o en Martí Masip, defensen obertament el canvi de nom per distingir-se de Falset.
Altres, com l’Emília Busquets, prefereixen no modificar-lo i lamenten que els ha faltat informació abans d’anar a votar. «Penso que no ens han acabat d’explicar totes les coses i no m’agrada. No m’agrada, sempre és la Bisbal de Falset, per què hem de canviar?», ha comentat.
Una visió compartida amb en Pasqual Rebull, qui ha afegit que hauria preferit més temps per poder valorar una resposta abans d’anar a votar. La casa de la vila, on s’ubica l’urna on es dipositen els vots de la consulta popular, estarà oberta fins les vuit del vespre d’aquest diumenge, quan començarà el recompte oficial.