Difondre la polièdrica figura d’Antoni Gaudí i Cornet, ja sigui en el vessant arquitectònic, l’artístic o el vital. Aquest és l’objectiu de l’entitat Amics de Gaudí. I com ho fan? A través d’un ventall d’activitats: excursions per veure la Sagrada Família, alguna presentació d’un llibre sobre l’obra i biografia de l’erudit, etc. La presidenta de l’antiga entitat (1955) i descendent col·lateral de l’arquitecte, Teresa Gaudí, compta amb una àmplia experiència en el que va ser el seu familiar. «D’associats hi ha una vuitantena i n’estem molt contents, però volem fer una crida a l’esperit més jove i fer que els petits s’estimin a Gaudí. Ben aviat, volem crear un concurs de dibuix pels infants de diferents escoles relacionat amb l’arquitecte», explica emocionada Teresa Gaudí. Des del recent canvi de junta, tan ella com el secretari de l’entitat –i també marit–, Lluís Ignasi Garcia, pretenen obrir-se a la ciutadania. «Nosaltres a les excursions que fem intentem diferenciar-nos de la típica visita guiada. Per exemple, si portem als socis al Palau Güell, comptem amb la presència d’algú proper a la construcció gaudiniana», detalla Lluís Ignasi Garcia.
Segons la presidenta, els socis estan molt animats amb totes les activitats que es duen a terme. De fet, les darreres presentacions de llibres han estat multitudinàries. «Per a mi és encara una novetat ser presidenta, però veig que quan s’ha de preparar un acte, la gent respon molt bé. Al principi patíem per poca afluència de socis als esdeveniments organitzats, però tot el contrari. Finalment, patim perquè no hi ha suficients places per poder dur a tothom», riu Teresa.
Vida o obra?
L’interès dels socis és molt complet. Vida o obra? «Tot en conjunt. I és que Gaudí va ser un personatge polièdric que interessa a tothom: la forma de pensar, d’actuar i, per descomptat, el llegat patrimonial que va deixar. Tot és interessant i inigualable», reconeix la presidenta de l’entitat.
Des de la junta, també estan elaborant una sèrie de postals pel Nadal, les quals seran repartides a tots els socis. Ja gairebé tota una costum per aquestes dates. «Aquest cop hem treballat el concepte de la natura. Un tret molt present a les obres de Gaudí, ja que és una de les premisses principals del corrent modernista. Així doncs, hem afegit aquesta qualitat estètica a la felicitació nadalenca», esmenta el secretari Lluís Ignasi, tot mostrant un exemplar que té a mà.
A més, tots dos asseguren contents que de Gaudí sempre s’aprèn quelcom nou, ja que «té tant de racons per explorar que no acabaríem de parlar. Molts cops encara ens assabentem de diverses curiositats, però també de molts disbarats».
El que encara existeix, fora de l’entitat, és l’arrelada dicotomia d’opinions sobre la procedència de l’arquitecte. «No té massa misteri i els nostres socis ho tenen clar. A més, al registre central de Madrid hi ha la còpia del testament de Gaudí, i posa que és fill de Reus».