«Ha arribat un dels moments més dolços de l’any», exclamava l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, a les portes del Forn Huguet. És cert que la Pasqua pot ser un dels moments preferits per a molts llaminers: la mona i la seva figura de xocolata és sagrat per a tot fillol. Des de fa uns anys, ho és encara més per aquells que són llaminers i, a més, seguidors fidels del Seguici Festiu reusenc.
«Fa 15 anys que fem figures». El Ramon de la Fuente, del Forn Huguet, ho diu molt de pressa. Però és una fita important. Quinze anys fent elements del Seguici Festiu, i anar-ne acumulant, és una feina que cal reconèixer. Quan s’apropa la Pasqua, arriba el moment de conèixer quin és l’element escollit per a representar amb xocolata.
Enguany no es commemora cap efemèride, però «per la bona relació que tenim amb el CRAC (Col·lectiu Reusenc d’Activitats Culturals) i amb el ball de Cavallets, li hem volgut donar l’honor de ser el primer ball que representem en xocolata».
La presentació ha estat aquest divendres, com és tradició, a la botiga i obrador del Forn Huguet. A la cita no hi han faltat autoritats de l’Ajuntament, així com membres del ball de Cavallets amb la seva respectiva vestimenta. Per primera vegada, les figures tenen més d’un format: hi ha la figura amb els dos cavallets (un blanc i un marró), o la figura amb un cavallet i el macer o l’àngel. El Forn Huguet ha preparat una figura extraordinària amb totes les balladores de Cavallets perquè se’l poguessin endur per a l’ocasió i lluir-lo també durant la presentació.
Feina d’un escultor
Desenes de curiosos s’han apropat per a veure com havia quedat el resultat d’aquest treball, gairebé, d’escultor. I mai millor dit, perquè l’encarregat de fer els motlles de les figures és l’escultor reusenc, Manel Llauradó. «És una figura que ha estat difícil de fer. La part difícil ha estat poder casar les cares, de banda i banda. També ha estat molt complicat fer els colors, però la Pili s’hi ha dedicat i la veritat és que han sortit clavats», celebra de la Fuente.
Durant la presentació, la Maria Figueras, del ball de Cavallets, ha expressat que ha estat un «honor» poder comptar per fi amb una figura de xocolata, i que estan molt «contentes i agraïdes» de tenir aquesta miniatura dolça. A diferència d’altres anys, l’acte no ha comptat amb una exhibició o ball d’aquest element del Seguici, perquè la representació de membres no era suficient per a dur-la a terme. Això sí, entre els presents es podia escoltar constantment algú taral·lejant la sintonia que els Cavallets ballen per Festa Major, o bé fent el seu balanceig característic.
La col·lecció d’elements del Seguici Festiu de Reus és una proposta que van començar el 2009 amb una reproducció de la Mulassa i, els anys següents, va tocar el torn de l’Àliga de Reus i de l’Indi que, va passar a tenir parella l’any 2022, quan es va fer la figura de l’Índia de xocolata. També compten amb el Drac, el 3d9 dels Xiquets de Reus, els Nanos Xiquets, els Vitxets, el Carrasclet, els Japonesos, el Lleó, el Basilisc, els Diables, el Bou, la Víbria i la Cucafera.