Dissabte de ruta per Reus amb Gabriel Ferrater

L’Associació Gosar Poder recupera l’acte dedicat al poeta i crític pels carrers de la ciutat vuit anys després i amb èxit de públic

20 septiembre 2020 07:20 | Actualizado a 20 septiembre 2020 10:04
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amb un recordatori de les pautes de seguretat en el marc de la Covid-19, l’Associació Gosar Poder va donar el tret de sortida ahir dissabte a la ruta dedicada al poeta reusenc Gabriel Ferrater (Reus, 1922 - Sant Cugat del Vallès, 1972) al vestíbul del Centre de Lectura de Reus. La iniciativa, pensada per Fina Masdéu i Montserrat de Anciola, va ser estrenada per primer cop l’any 2012 (en el marc del Seminari Gabriel Ferrater gosar poder) i va ser recuperada ahir amb la intenció, per part de l’associació, perquè tingui continuïtat.

Els membres de l’entitat van voler iniciar la trobada amb la lectura d’un text del filòleg Josep Murgades, qui va ser alumne seu. Ferrater, «d’actitud anticonvencional» i «de singularitat creativa», van ser algunes de les descripcions.

La ruta va incloure escenaris diversos de Reus, com ara la plaça de Catalunya i el raval de Santa Anna, per aprofundir en la figura del traductor i contextualitzar diferents etapes vitals. Tot plegat, es va dur a terme a través de la lectura de fragments de la seva obra, poesia i text en prosa recitat per Biel Ferrer, David Figueres, Elisabet Márquez i Carme Simó. La filòloga Fina Masdéu va ser la que va assumir el rol de conductora. El trajecte va començar amb pluja, que sortosament va durar poc. Això va facilitar el desplaçament dels assistents –que van exhaurir les entrades per assistir a l’acte–, fins a la plaça del Mercadal. Davant l’Ajuntament, els integrants de l’entitat van parlar de la fixació de Ferrater amb la seva ciutat natal, de la qual no n’acostumava a esmentar el topònim, amb peces com ara La ciutat. «Plena de carrers per on he tombat /per no passar els indrets que em coneixien», van recitar tot projectant la veu i amb una dicció acurada.

Tot l’equip de l’Associació Gosar Poder, va comptar també amb altres recursos per abordar la vida de Ferrater, com ara entrevistes i cartes. Amb aquests suports van exposar aspectes personals del lingüista, com ara la solitud viscuda a la seva infantesa amb les institutrius o els sentiments que feia arribar, de forma epistolar, a Helena Valentí.

L’activitat, de fet, també va incloure la lectura de poemes com el que du per títol Josep Carner, per tal de destacar un dels seus referents, així com Freud i Marx, com a fonts d’inspiració per parlar de la dona i el pas del temps. La ruta va concloure amb la lectura del poema El distret.

Comentarios
Multimedia Diari