L’idil·li de Pola Hemaia (El Caire, 1993) amb la gastronomia va sorgir per una jugada del destí, fruit de la seva necessitat de costejar-se els estudis universitaris de psicologia. Més d’una dècada després dels seus inicis com a ajudant de cuina, el seu restaurant, L’Alkimista, de Reus, no només ha estat recomanat per les guies Michelin i Repsol, sinó que també ha portat el xef a la semifinal de la 10a edició del prestigiós concurs Cuiner de l’Any.
L’Alkimista combina tradició i innovació amb una cuina viatgera i mestissa que posa l’accent en el producte de proximitat. «Busquem anar més enllà: jugar amb la vaixella per crear sensacions i tota una experiència divertida pel client», assegura Hemaia, qui es va instal·lar a Cervera amb la seva família quan tenia 13 anys.
Cinc anys després de la seva inauguració, L’Alkimista s’ha convertit en un restaurant de renom a la ciutat de Reus. «La nostra oferta és bastant àmplia. Pots venir a menjar un bon arrosset o pots gaudir d’un menú degustació de 3 hores», apunta el xef català.
Hemaia va completar el grau de Psicologia a la URV de Tarragona, atret pel pensament i el món de les idees, la seva primera vocació en aquell moment. Va ser una vacant com a ajudant de cuina al Mónica Hotel Boutique de Cambrils la que li va obrir les portes al món de la gastronomia. «Vaig acabar a la cuina per pura casualitat, perquè havia enviat el currículum a tot arreu», recorda.
El xef David Giner, de qui va aprendre la cultura de la disciplina i l’exigència, va ser el seu mentor durant vuit anys i la persona que va detectar el seu potencial des del primer moment. Una etapa d’aprenentatge sacrifici diari per avançar en una passió que es gestava dins seu. «Hi va haver moments molt durs que ara mateix aprecio i valoro moltíssim», reconeix Hemaia.
A banda de les sessions extra un cop acabat el torn, el xef va complementar la seva experiència amb viatges pel sud-est asiàtic, un cop acabada la temporada d’estiu a l’hotel, amb l’objectiu d’impregnar-se de les diferents cultures gastronòmiques de cada país. «Viatjava només amb un bitllet d’anadai em proposava treure els diners per la treballant», afirma.
L’Alkimista, aposta total
La cuina es va anar convertint en l’estil de vida d’Hemaia que va decidir apostar-ho tot per la gastronomia un cop acabada la carrera. El 2019, va fer el pas definitiu inaugurant L’Alkimista, una aposta total en què hi va invertir tots els seus estalvis i va comptar amb el suport imprescindible de la seva família.
Tot i així, els inicis no van ser com havia somiat: «Pensàvem que qualsevol dia d’aquests tancaríem. Tenir tot preparat, i veure el restaurant buit és una sensació molt frustrant, però que alhora t’aporta molt», manifesta.
Ara, la nominació al concurs Cuiner de l’Any suposa tant trampolí com gasolina per a seguir endavant. Un reconeixement que Hemaia subratlla que és compartit: «Tinc la sort de tenir un gran equip que creu en el projecte, fet que m’omple de tot cor. Quan vam muntar L’Alkimista buscàvem gaudir d’aquesta feina, sent conscient que hi ha moments durs».
A les semifinals del Cocinero del Año, que tindran lloc a la Corunya el pròxim 3 d’abril, Hemaia comptarà amb cinc hores per elaborar un menú complet per a sis persones fet des de zero. El procés de selecció ha estat rigorós i el jurat compta amb noms com Joaquín Baeza, Sergio Bastard. Certamen líder a nivell nacional que ha impulsat més de 70 estrelles Michelin, Hemaia buscarà traslladar la identitat de L’Alkimista.
«Tinc la certesa que l’esforç i el sacrifici són essencials per poder avançar. La comoditat només porta a estancar-te», tanca Hemaia. Per això, procura renovar contínuament els seus menú de degustació, amb l’objectiu d’oferir sempre els productes i vedures de proximitat més frescos possibles.
Ha descobert el Concurs Cuiner en les seves pertinents edicions arreu del món, consolidant-se com un trampolí per als millors talents gastronòmics