Afrontar la manca d’aigua

21 junio 2024 18:36 | Actualizado a 22 junio 2024 07:00
Alfredo Clua
Comparte en:

COMAIGUA, juntament amb l’Agrupació de Serveis d’Aigua de Catalunya (ASAC), va organitzar recentment a Cambrils una jornada tècnica que va reunir més de 150 professionals del sector i en la qual es van compartir coneixements i experiències en l’àmbit de la innovació per avançar en la resiliència hídrica dels municipis i en l’impuls del seu desenvolupament econòmic i social.

A la jornada també es van poder comprovar les capacitats dels operadors del servei d’aigua d’impulsar grans projectes tractors que permeten capturar, en un entorn competitiu, Fons Next Generation amb els quals millorar els sistemes d’abastament d’aigua. En aquest sentit, cal destacar que COMAIGUA va presentar el projecte TEVA, Transformació, eficiència i valorització de l’aigua en la comarca del Baix Camp a la segona convocatòria del PERTE de Digitalització del Cicle de l’Aigua que està pendent de resoldre per part del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO). Així mateix, COMAIGUA va ser protagonista de la jornada en l’àmbit de la resiliència hídrica, amb la presentació del projecte LIFE REMAR, que pretén demostrar la viabilitat de la recàrrega de l’aqüífer del Baix Camp amb aigües residuals de la depuradora de Cambrils mitjançant una tecnologia de Recàrrega d’Aqüífers Gestionats (MAR) amb barreres reactives. Un projecte pilot que de moment està donant resultats molt esperançadors. A través d’un sistema de filtratge estem en ple procés de testeig d’una metodologia que, en poc més d’un any, podria quedar validada i que ens permetria escalar-la per tractar el 100% de l’aigua tractada.

Aquest ajuntament no es quedarà a esperar que ens aportin solucions des de fora. És tan important el problema que no podem deixar-ho en mans alienes

El LIFE REMAR, en cas de reeixir, ens permetrà disposar d’aigua regenerada amb uns costos molt competitius doncs el procés que s’està duent a terme és una solució basada en la natura que pràcticament no té costos energètics.

Disposem del coneixement per poder desvincular la garantia de subministrament d’aigua de la pluviometria. Tots els sectors econòmics han de poder tenir accés a l’aigua que els cal. I el medi natural també ha de tenir garantit el seu futur perquè nosaltres n’extraurem la mínima aigua possible.

Aquest ajuntament no es quedarà a esperar que ens aportin solucions des de fora. És tan important el problema que no podem deixar-ho en mans alienes. Oferirem la col·laboració a la resta d’institucions i ajuntaments per buscar alternatives per millorar la situació d’escassetat hídrica, però cada entorn, cada geografia, cada conca té les seves pròpies característiques i cal trobar solucions que es puguin adaptar a les diferències.

El que no és ben rebut és el malbaratament que fan alguns consumidors. I en aquest sentit hem de reforçar les campanyes d’informació sobre l’ús responsable de l’aigua o entrar en la dinàmica de les sancions, com proposa la Generalitat, en el cas del privats que no tinguin la sensibilitat per introduir mesures, per exemple, per a la conservació de l’aigua de les piscines d’un any a l’altre.

Però al mateix temps, les institucions i empreses no podem tenir xarxes de distribució obsoletes per on s’hi perd una part del cabal que passa per elles. Hi ha municipis que encara tenen xarxes de més de 50 anys, amb materials obsolets i sense digitalitzar. No ens podem permetredistribuir aigua potable que es perd en percentatges insostenibles per la manca de manteniment i d’inversions en la xarxa de distribució.

Ens calen decisions consensuades, finançament per a la millora de les xarxes de distribució i finalment, que ens pensem molt abans les fórmules que impliquen grans inversions amb despeses d’electricitat en la fase de generació i de tractament per sobre de les nostres possibilitats i que tenen problemes mediambientals que ens allunyen dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

L’aigua ha esdevingut els nostre principal problema però, com hem dit, les solucions poden adaptar-se a les característiques i necessitats de cada entorn. Vigilem d’elegir fórmules amb altíssims costos econòmics i mediambientals.

Comentarios
Multimedia Diari