Confesso que no m'aclareixo. Ja no sé què puc fer i què no, on puc anar i on no

Si una cosa no s’entén, difícilment es podrà fer bé. Si heu tingut curiositat per consultar el BOE, us adonareu que té un redactat enrevessat, complicat i arcaic que no facilita gens que s’entengui la normativa

02 junio 2020 17:12 | Actualizado a 04 junio 2020 09:28
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

No sé si és per riure o per plorar, però confesso que no m’aclareixo amb el que puc fer i el que no, on puc anar i on no en cada fase de la desescalada. I no és que no hi tingui interès, de fet n’hi tinc molt, tant en l’àmbit personal com professional, ja que personalment visc en fase 2 i professionalment treballo en fase 1, i sovint em toca informar sobre l’actualitat que estem vivint.

Tenim un xat de whatsapp de periodistes que treu fum a cada nova comunicació de normatives de confinament i desconfinament. I a la redacció de TV3 es comenten més que mai cadascuna de les normatives per arribar a un consens. Ens sorgeixen molts dubtes i entre tots intentem treure’n l’entrellat.

Amb la desescalada es parla de 4 fases, però als documents oficials només n’apareixen 3. La raó és perquè es parteix de la fase 0. No hauria estat molt més clar per a tothom començar per la fase 1 i acabar a la fase 4?

I quan ja s’ha assimilat aquesta peculiar manera de comptar les fases, llavors n’apareix una de nova: la fase 0 ampliada o la fase 0,5, especialment creada per a Barcelona i Madrid.

Vull pensar que darrere de tot aquest galimaties hi ha raons científiques per fer de la millor forma la desescalada

Moltes de les decisions que es prenen en les fases de la desescalada causen més incertesa que tranquil·litat. Per exemple en fase 1 es pot anar a la platja, en determinades franges horàries en funció de l’edat, a passejar i a fer esport. En canvi no hi ha franges horàries per anar a seure a la taula del xiringuito a consumir el que et vingui de gust, a l’hora que vulguis i durant l’estona que vulguis. Ara bé, si et portes de casa un entrepà o una llauna de beguda i t’asseus a la sorra de la platja o et banyes al mar, encara que ho facis dins de la teva franja horària, et converteixes gairebé en un delinqüent i t’exposes a multes de 600 a 10.400 euros.

O si vius en un municipi que està entre dues regions sanitàries et trobaràs que hi ha carrers que no pots creuar, però sí que pots seure en una terrassa, amb 10 o 15 persones més, en funció de la fase on estiguis, amb la impossibilitat de mantenir la distància interpersonal de 2 metres.

Trobo que ja es triga a crear-se l’Escape room de les fases, les franges i les regions. En cas que es faci dubto que els participants aconsegueixen escapar de l’habitació sense caure en cap parany.

Fins ara,  el govern tracta la població de manera paternalista, desconfiant de la responsabilitat individual de cadascú

Vull pensar que darrere de tot aquest galimaties hi ha raons científiques avalades per experts per fer de la millor manera possible la desescalada i evitar que hi hagi rebrots.

Fins ara, i no crec que canviï, el govern tracta la població de manera paternalista, desconfiant de la responsabilitat individual de cadascú. Regulen i controlen tot el que podem fer i el que no, però és necessari que l’administració informi de la manera més clara, concreta i precisa possible de les decisions que pren i del perquè. Potser així s’entendrien moltes de les decisions que es prenen i seria el camí per guanyar confiança mútua.

Si heu tingut curiositat per consultar el Boletín Oficial del Estado, el BOE, on es publiquen totes les lleis i disposicions que pren el Govern espanyol, us adonareu que té un redactat enrevessat, complicat i arcaic que no facilita gens que s’entengui la normativa, i si alguna cosa no s’entén, difícilment es podrà fer bé.

Per facilitar-ne la lectura, hi ha una eina realment útil: «El BOE nuestro de cada día». Ho lidera una organització independent de professionals de la comunicació i la informàtica que tradueixen les ordres ministerials del BOE a un llenguatge clar i planer.

I què opineu de la «nueva normalidad»? Una paradoxa? És una expressió contradictòria en sí mateixa. Si és normal, no pot ser nou perquè la normalitat necessita cert costum. I si és nou, no pot ser normal.

#estevirusloparamosunidos. Units? Justament quan havíem d’estar més separats que mai, confinats a casa i sense sortir més que pel que fos imprescindible.

Tants despropòsits seguits han incentivat la creativitat i han generat acudits molt graciosos que corren per les xarxes i els grups de Whatsapp.

Aviat es farà la Selectivitat i no ens sorprendria que una vegada més la realitat superi la ficció. No estaria de més que els estudiants facin una repassada al que es pot fer i el que no en cada fase de la desescalada per si els hi surt alguna pregunta a la Selectivitat.

 

Laura Solé i Estalella. Vinculada als serveis informatius de TV3, ha presentat el “324 Comarques” i l’espai “L’Entrevista” del 324 i ha participat al programa Els matins. Dóna classes a  la Universitat Autònoma de Barcelona.

Comentarios
Multimedia Diari