2022 està resultant un gran any per Invall. Fent un balanç global d’aquests 12 mesos i dels engrescadors plans futurs, aquesta empresa líder en consultoria i enginyeria nascuda a Reus, que compta a la seva cartera de clients, tant públics com privats, a alguns de tan potents com Repsol, Basf, Grup Enel, Naturgy, l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua), el Port de Tarragona, Infraestructures de la Generalitat,..., es consolida en un moment de ple rendiment, creixement i d’interessants i ambiciosos projectes futurs en ple desenvolupament.
“Encara falten unes setmanes per tancar l’any, però a nivell de facturació superarem els 8 milions d’euros, a nivells ja de prepandèmia”, explica en Jordi Bessa, Enginyer de Camins i administrador d’Invall. “2019 va ser el nostre sostre i sembla que aquest any el podrem superar”, comenta amb orgull.
I a què responen aquests notables resultats? Bona part és degut a l’increment de projectes del sector públic després de la pandèmia per fer millores oportunes en diferents àmbits: “nosaltres hem notat que hi ha una forta inversió pública en projectes de depuració d’aigües”, comenta en Jordi Bessa, “dels quals nosaltres també en som adjudicataris i estem desenvolupant projectes, sobretot en ampliacions de depuradores existents i també nous projectes en nuclis petits arreu de Catalunya que no tenen sistema de depuració”.
En aquest sentit, també destaca una reobertura de l’activitat urbanística: “hi va haver una baixada durant els anys de la crisi del 2010, però ara hi ha un creixement en projectes d’urbanisme de certa entitat. Per posar algun exemple, mencionar que treballem en un nou desenvolupament urbanístic de carrers per indústria i un altre de caire residencial”, assegura.
Invall aconsegueix treballar per l’administració gallega i aragonesa
Una altra part important d’aquest creixement és que “les línies mestres de l’empresa rauen molt en la diversificació del sector de producció i també en la diversificació territorial”, explica en Jordi Bessa. Invall ha ampliat horitzons més enllà del territori i ha començat a treballar amb l’administració gallega. “Encara que enguany el volum encara és petit, hem acordat projectes d’enginyeria amb tres ajuntaments gallecs, A Coruña, Arteixo i Culleredo. Per a nosaltres és una gran satisfacció perquè podem finançar les nostres propostes d’enginyeria”, diu en Jordi Bessa, que comenta que un dels projectes és la creació i construcció d’un nou carril bici, un altre n’és la reurbanització, per tal de millorar accessibilitat urbana i també algunes actuacions per l’Autoritat Portuària d’A Coruña.
Paraules d’en Jordi Bessa: “Estem contents també de poder treballar amb l’administració local aragonesa, concretament amb l’Ajuntament de La Muela, amb una sèrie de projectes diversos, per adequar les instal·lacions i a tornar a reobrir de forma més adequada i nova després de la pandèmia: una nova piscina coberta i un nou teatre, entre d’altres”.
A més, Invall ha obert un seguit de noves oficines: el passat setembre van inaugurar-ne una delegació a Sevilla amb personal propi gràcies als projectes de nova entitat que han pogut signar a Andalusia. “Endesa Generación hi té part de les seves instal·lacions de preses, turbinatge, canals i per la generació d’energia elèctrica”, confirma l’administrador de l’empresa, qui creu que ara per ara INVALL SA és “una empresa molt coordinada entre les diferents delegacions repartides per tota la península, compartint recursos”, quelcom que sent que és molt positiu.
Dos sectors nous: 2021 l’automòbil i 2022, l’aeroportuari
Això es reflexa en un altre racó de la península: “un any després d’obrir les oficines a Portugal hem aconseguit grans resultats i signar amb una sèrie de clients potents a tot el país”, corrobora Bessa. “A nivell privat seguim treballant amb la indústria com en el cas de Repsol, Katoen Natie i Volskwagen, el principal motiu pel qual vam obrir una delegació portuguesa, però enguany també sumem REN ATLÁNTICO, la companyia elèctrica i gasista pública de Portugal”.
A més, enguany Invall ha entrat en un nou sector, l’aeroportuari: “fa pocs dies que ho hem confirmat, però som adjudicataris d’un contracte, en UTE amb dues empreses més, amb Aena, que consisteix en un projecte de quatre anys d’assistència tècnica a la supervisió i gestió d’obres que es duran a terme a la zona centre de l’Estat, la gran part serà a l’aeroport de Madrid Barajas”. Jordi confirma que Invall tindrà fixes a deu noves persones més a Madrid, que formaran part del seu equip de més de 130 treballadors.
Nous escenaris de sostenibilitat energètica
En el sector de les renovables, la confiança dels nostres clients vers Invall fa que avancem de la mà, millorant l’eficàcia dels projectes, dissenyant instal·lacions híbrides on es genera energia utilitzant dos o més fonts d’energies complementàries (eòlica i fotovoltaica, per exemple); alhora que els complementem amb bateries d’emmagatzematge.
També assessorem a diferents promotors en noves oportunitats de projectes de producció d’H2 verd (usant energia renovable com a font d’electricitat) i generació de combustibles alternatius com el Bioetanol.
“Hem definit els objectius de 2023, amb tots aquests sectors que hem aconseguit implementar i els nous projectes a nivell nacional i els de Portugal, havent diversificat més els productes de l’empresa”, comenta en Jordi Bessa. Aquesta millora s’esdevindrà gràcies tant als nous projectes i sectors, com pels que actualment té fidelitzats l’empresa, que també formen part de l’esquelet productiu de la mateixa com Repsol, per la qual estan treballant pels diferents complexes industrials desplegats per tota la Península.