«Els metges hem de receptar més exercici i menys medicació»

Entrevista. El president del COMT, Sergi Boada Pié, fa una valoració de les accions dutes a terme en els darrers quatre anys de l’entitat i avança algunes de les accions previstes per a la legislatura 2024-2028

22 julio 2024 13:45 | Actualizado a 22 julio 2024 13:47
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Com descriuries el procés de canvi de Junta el 2020 i quins van ser els principals reptes als quals us vau enfrontar?

Han estat quatre anys molt intensos, amb molt d’aprenentatge i feina realitzada. Vam iniciar el nostre mandat en plena pandèmia COVID, fet que ens va fer enrederir la posada en marxa de molts projectes en els quals ens havíem compromès. Tot i això, podem dir que hem aconseguit realitzar una profunda transformació.

Hem fet possible que, avui dia, el COMT sigui una institució moderna, més transparent i participativa. Disposem de programes de protecció social i responsabilitat social corporativa consolidats i hem ampliat els serveis pels col·legiats com les renovacions de les seus col·legials de Reus i Tortosa així com els programes formatius de qualitat.

També hem realitzat una intensa feina institucional per a situar al COMT com a referent en l’àmbit de salut. Hem treballat amb els organismes i mitjans del territori, però especial cura hem posat per treballar amb la ciutadania de la província de Tarragona.

«És important renovar infraestructures i mirar les aliances entre els proveïdors perquè en el centre de tot qui hi ha d’haver és el ciutadà»

I no ens hem d’oblidar que tota la feina feta s’ha gestionat amb eficiència i aconseguint reduir la quota col·legial pels nostres col·legiats. Hem donat compliment a una de les reivindicacions històriques dels metges de Tarragona!

La Tarraco Health Race ha estat un dels esdeveniments destacats de la seva gestió. Quin ha estat l’impacte d’aquesta cursa entre la comunitat?

Amb la THR hem aconseguit visibilitzar dues de les motivacions d’aquesta Junta de Govern. Per un costat, la promoció de la salut entre la ciutadania mitjançant l’exercici físic. Estem totalment convençuts que els metges hem de receptar més exercici i menys medicació i amb la THR tenim l’oportunitat de fer difusió i predicar amb l’exemple.

D’altra banda, el fet que les recaptacions siguin íntegrament per causes solidàries, reforça la nostra vocació de dedicació i d’ajuda a la vulnerabilitat. Esperem que enguany, amb la tercera edició, aconseguim incrementar la participació i la recaptació.

Els premis COMT han reconegut a molts professionals. Quins criteris s’utilitzen per a seleccionar als guardonats?

Tot i que hem hagut d’esperar fins a 3 anys a causa de a la pandèmia, la reedició i l’actualització dels premis COMT Antonius Musa ha estat un tot un èxit.

Hem aconseguit crear acte molt emotiu, on es reconeix l’excel·lència professional dels metges i unitats assistencials multidisciplinàries de Tarragona. Però els Premis COMT també volen premiar a entitats o persones que contribueixen a la salut i el benestar de les persones tot i que no siguin metges. L’exemple més clar, en la primera edició, el vam tenir amb el guardó que vam atorgar a la trajectòria de Mossèn Fort. Una persona amb una vida dedicada íntegrament als malalts de l’Hospital Joan XXIII.

Per a la legislatura 2024-28, quines expectatives teniu?

En primer lloc, m’agradaria destacar la renovació de la Junta. Incorporem 4 membres nous per donar veu al metge jove, al metge de formació extracomunitària i augmentar la representació de les Terres de l’Ebre. A més, volem millorar la nostra vinculació i col·laboració amb els òrgans supracol·legials com el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya i el Consejo de la Organización Médica Colegial.

«En aquesta legislatura continuarem amb el nostre pla estratègic en el qual incorporarem la línia de la intel·ligència artificial en la medicina»

Pel que fa als projectes, m’agradaria destacar la necessària renovació de la seu col·legial de Tarragona. Ens agradaria poder fer-la com més aviat millor i a més, estudiarem replicar el model de COMTLIVING que hem iniciat a la delegació de Reus oferint habitatge en condicions favorables a metges i estudiants de medicina.

A més, continuarem desenvolupant el nostre pla estratègic en el qual incorporarem la línia de la intel·ligència artificial en la medicina. Volem oferir programes formatius i recursos als metges de Tarragona per ajudar-los a incorporar aquestes eines en el seu dia a dia, fet que de ben segur, ens alleugerirà el treball burocràtic i ens ajudarà a centrar-nos en el pacient.

Quines són les principals necessitats en l’àmbit d’infraestructures sanitàries de Tarragona?

Les infraestructures sanitàries del territori han de possibilitar que el ciutadà de la Catalunya sud tingui una cartera de serveis completa. L’objectiu és evitar, al màxim, el desplaçament del pacient a d’altres províncies.

És important la renovació d’infraestructures com l’Hospital Joan XXIII, el parc sanitari de Valls, el nou hospital Verge de la Cinta o l’ampliació de l’Hospital de Vendrell. Més enllà d’això, les aliances estratègiques entre els diferents proveïdors són fonamentals, perquè en el centre de tot, hi ha de ser el ciutadà.

En la mateixa línia, no voldria oblidar-me de la necessària renovació de la facultat de medicina de Reus i de la Unitat docent de Terres de l’Ebre. Sense cap mena de dubte, aquesta millora ajudaria a captar i retenir talent mèdic en una regió molt impactada demogràficament amb una infradotació mèdica crònica.

Com a Col·legi de Metges tenim l’obligació de transmetre, de forma incansable, aquestes necessitats de territori a tots els agents i institucions responsables.

Temas:

Comentarios
Multimedia Diari