Tècniques d’escoles bressol rurals denuncien quedar-se a l’atur en acabar un pla pilot

El Departament d’Educació hauria donat per finalitzat el projecte, però no reconeix els mèrits ni l’experiència a les treballadores

30 noviembre 2022 17:50 | Actualizado a 30 noviembre 2022 23:24
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tèniques d’Educació Infantil (TEI) que van formar part d’un pla pilot del 2015 denuncien que en finalitzar aquest s’han quedat a l’atur i el Departament d’Educació no els reconeix els mèrits ni l’experiència com a treballadores de la Generalitat. Hi ha treballadores afectades a Bot, Freginals, la Torre de l’Espanyol, Garcia i Ginestar.

Ahir al matí Núria Martínez, ex TEI de l’escola de Bot fins al final de curs 2021/2022, va presentar una reclamació acompanyada del sindicat CGT Ensenyament perquè se li reconegués l’experiència dels anys treballats en el pla pilot en les mateixes condicions que les treballadores del Departament d’Educació.

Educació ha donat per acabat en alguns municipis el pla pilot que incloïa el primer cicle d’infantil, P1 i P2, a l’escola rural, un projecte engegat el 2015 per mantenir el servei d’escola bressol a molts pobles petits. Aquestes TEI estaven contractades pels ajuntaments, amb sous no equiparables als del Departament d’Educació, i se’ls havia promès que passarien a ser personal laboral de la Generalitat quan la prova pilot acabés. Això, però, no s’ha complert i les TEI ebrenques denuncien que tampoc els meriten els anys treballats per optar a la mateixa o a altres places de TEI en escoles públiques.

Els ajuntaments i els equips de direcció dels cinc centres afectats han traslladat el seu suport a les TEI afectades de Bot, Freginals, Garcia, Ginestar i la Torre de l’Espanyol. Però aquesta és una situació en la qual també es poden trobar a final del proper curs les TEI de Paüls, Benifallet i Tortosa i Vinebre. En aquests municipis els ajuntaments han aconseguit una pròrroga d’un any per mantenir la prova pilot però finalitzarà el proper mes de juny.

Hi ha treballadores afectades a Bot, Freginals, la Torre de l’Espanyol, Garcia i Ginestar

Des de la CGT, la secretària general d’Ensenyament, Marta Minguella, ha qualificat aquesta situació «d’esperpèntica». «Demanem que aquesta situació es reverteixi. El Departament ha qualificat d’èxit aquesta prova pilot del cicle inicial d’infantil a les escoles rurals, però està deixant sense feina les TEI que han treballat en ell. Cal defensar els seus drets laborals i després d’una llarga experiència, se’ls ha de reconèixer i que puguin treballar per a Educació».

Núria Martínez explicava ahir davant la porta dels Serveis Territorials d’Educació que senten que el tracte rebut és «injust». «Hem fet la faena amb molta alegria perquè és molt bonic tenir tots els xiquets del poble dins de l’escola rural, és un projecte magnífic i enriquidor, però volem que se’ns reconegue la faena feta», expressava. Les TEI del pla pilot no cobraven els sous de l’administració, no tenien les mateixes condicions laborals i ara no se’ls meriten els anys treballats als centres educatius. En canvi, les seues places «han sortit com a vacants» en els nomenaments de l’estiu. «Qui treballava allí si no són vacants i no places de programa de nova creació?», han qüestionat. Un altre cas és el de l’Elisabet Galeote, que al febrer d’enguany va rebutjar un nomenament en un altre centre per fer de TEI a P3 per no perjudicar l’escola rural, convençuda que seguiria treballant al curs vinent, i va ser relegada al bloc 3.

Comentarios
Multimedia Diari