Han aparegut noves restes arqueològiques durant les obres d’ampliació de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. Segons fonts del Departament de Salut, ara Patrimoni haurà d’estudiar les troballes i analitzar-les per determinar com procedir pròximament. Les troballes es localitzen just davant de l’entrada principal de l’hospital i s’han descobert en el moment que es començava a aixecar el nou edifici d’ampliació del centre. Una de les primeres hipòtesis és que podrien ser estructures de sitges d’època ibèrica.
«Que apareguen restes al turó del Sitjar no és sorprenent. Estem parlant de la Tortosa més històrica, en aquell espai hi va haver poblacions abans de Crist», contextualitza al respecte el president de l’associació Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa, Jordi Mulet, tot i que reconeix que encara no es pot confirmar amb seguretat de què es poden tractar aquests elements.
«Semblen unes estructures com pilones, i el turó del Sitjar s’anomena així perquè s’hi van trobar sitges en època ibèrica, amb l’emmagatzematge de cereals. Sigue el que sigue no s’hauria de perdre. S’ha d’estudiar el que és però protegir-lo o després deixar-lo perquè es pugue veure. Que no es pergue com tantes restes que s’han perdut a Tortosa», valora.
El president apunta que una altra hipòtesi és que la troballa pugue tenir una data molt més recent. I és que a l’espai que ocupa l’actual hospital durant la meitat del segle XVIII es trobaven els quarters de Sant Francesc, fins la Guerra Civil de 1936. No es descarta del tot, per tant, que les restes trobades puguen formar part de la infraestructura d’aquests quarters. «Tortosa era una plaça militar forta al segle XVIII», detalla Mulet.
Es dona la curiositat que l’il·lustre arquitecte Antoni Gaudí va fer el servei militar a Tortosa. Amb probabilitat, així doncs, va passar per aquests quarters, i de fet en una de les columnes a la Sagrada Família de Barcelona es nombra la ciutat de Tortosa.
Tot just fa un any, el desembre de 2023, també van aparèixer unes altres restes arqueològiques en el marc de les obres d’ampliació de l’Hospital Verge de la CInta. Des de Plataforma per un Nou Hospital (que reclama la construcció d’un nou centre) i l’Associació Amics dels Castells ja s’havia advertit que excavar en un terreny com el de l’actual hospital comportava el risc de l’aparició de restes arqueològiques. L’hospital de Tortosa es troba elevat en un turó i envoltat de fortificacions. En aquella ocasió es tractava d’uns murs de contenció per crear un pas de ronda elevat seguint el parapet dels segles XVII o XVIII.
Com durant l’hivern passat, això afecta els treballs, que continuen, però, en la zona no afectada per la troballa. L’ampliació de l’Hospital de Tortosa té una inversió de 45 milions d’euros i ha de resoldre els problemes d’espai i de mobilitat que té actualment el centre, amb la construcció d’un altre pàrquing i nous espais d’atenció.