Les Terres de l’Ebre han captat 298 milions d’euros d’inversió estrangera en els últims tres anys. Segons va destacar aquest dimarts a Tortosa el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos, es tracta de la xifra més elevada de la sèrie històrica. Així, segons dades de la Generalitat, s’han anunciat 10 projectes d’inversió de multinacionals que han suposat la creació de 825 llocs de treball. Destaquen projectes de França, Àustria i Estats Units dels sectors de les matèries primeres, l’alimentació i el packaging.
Durant la jornada ‘ACCIO ON. Fem avui l’empresa del demà’ i davant d’un centenar d’empresaris, Castellanos va subratllar que Catalunya està en un moment d’intensa transformació «i, sobretot a partir de la pandèmia, s’han accelerat canvis que ja eren presents a la nostra economia, com és la transformació digital o l’exigència que les empreses siguin més sostenibles».
En aquest sentit, el secretari d’Empresa i Competitivitat va assegurar que les Terres de l’Ebre són un dels territoris amb més potencial de creixement de tot el país, «amb una posició geoestratègica, una economia diversificada, un pes industrial per sobre la mitjana de Catalunya, amb sectors tan importants com l’alimentació i el packaging, però també amb una oferta turística sostenible i molt arrelada al patrimoni cultural i natural».
També va posar en valor el dinamisme del sector exterior de les Terres de l’Ebre. En aquest sentit, ha explicat que, segons dades d’ACCIÓ, actualment a les Terres de l’Ebre hi ha 605 empreses exportadores, un 14,6% més que l’any 2019, l’últim any de l’afectació de la pandèmia de la Covid-19. Les exportacions amb origen a les Terres de l’Ebre es dirigeixen principalment a França, Alemanya, Itàlia, Bèlgica i els Estats Units, mentre que pel que fa als sectors amb més presència internacional, lideren les exportacions el de l’alimentació, l’agricultura i el packaging.
El Govern destinarà enguany 200 milions d’euros en ajuts, serveis i programes a la indústria i la competitivitat de les empreses, un 22% més que l’any 2022. «L’empresa catalana és majoritàriament mitjana i petita, i des d’ACCIÓ tenim una vocació d’universalitat, de dirigir-nos a totes les empreses que tinguin un projecte de futur i vulguin ser més competitives en els propers anys», afirmà Castellanos. «Per exemple, poder accedir a mercats exteriors pot semblar un repte molt llunyà per a moltes petites empreses, però amb el suport de la xarxa de 40 Oficines arreu del món, els podem assessorar per establir la millor estratègia per vendre el seu producte i això és vàlid per a tots els sectors de l’economia», afegí.