Entra en funcionament la rampa de peixos de l’Assut de Xerta i Tivenys

És una de les mesures incloses en el projecte Life europeu, per afavorir la presència al riu Ebre de peixos migradors com l’esturió

15 octubre 2024 18:22 | Actualizado a 15 octubre 2024 18:22
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La rampa de peixos de l’Assut de Xerta i Tivenys al riu Ebre ha entrat en funcionament aquesta setmana. La construcció s'emmarca dins les accions incloses al projecte LIFE MigratoEbre, que ha liderat l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) des de l’any 2014. «Les comportes de la rampa de peixos ja estan obertes perquè hi baixe aigua de manera definitiva i garantir, d’aquesta manera, la connectivitat ecològica dels peixos migradors al riu Ebre», explica la directora de l’IDECE, Norma Pujol Farré.

L’obra, prevista inicialment per a un termini de quatre mesos, es va haver de prorrogar per les continues vingudes d’aigua del riu Ebre, segons expliquen des de la Generalitat.

A finals de juny de 2024 es van finalitzar les obres de la rampa, amb una longitud de 236 metres, una amplada útil de 8 metres i una pendent de 2,7 per cent, esdevenint així la més gran de les existents actualment a Catalunya.

A partir d'ara ja és possible la migració dels peixos a través de l’assut, un obstacle que fins ara els era impossible de superar. A més, s'han instal·lat dues càmeres subaquàtiques connectades a internet que permetran seguir els moviments dels animals a temps real i comprovar si la rampa funciona i els és útil.

Amb la posada en marxa d’aquesta rampa de peixos es culmina amb èxit el projecte LIFE MigratoEbre, restaurant de forma molt significativa la connectivitat ecològica del tram final del riu Ebre a través de la interconnexió dels espais naturals inclosos a la Xarxa Natura 2000, amb l’adaptació dels obstacles actuals d’aquest tram, com l’Assut de Xerta i Tivenys i l’Assut d'Ascó, que permet la migració dels peixos i augmentar, per més de deu vegades, la disponibilitat d'hàbitats de fresa per espècies de peixos com l'esturió, la saboga i la llamprea, i incrementar la distribució en l'àrea, així com el creixement de l'anguila.

Comentarios
Multimedia Diari