«Em sembla normal que estiga regulat. Cal protegir el Trabucador i el Delta»

Fins al 31 d’agost, per accedir amb vehicle a l’istme s’ha de pagar, després dels bons resultats de l’any passat

02 julio 2022 19:16 | Actualizado a 02 julio 2022 23:09
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Trabucador s’ha convertit en un dels símbols del Delta de l’Ebre, juntament amb, per exemple, el Far del Fangar, i és un dels espais més visitats. Una platja amb mar a cada costat és excepcional, però molt fràgil, i arran de la pandèmia va rebre una afluència de visitants extraordinària, amb molts vehicles, caravanes i acampades. Per tot plegat, l’any passat es va fer una prova pilot per regular l’accés i fer-lo de pagament i d’aquesta manera evitar la massificació i les conductes incivíques.

Els bons resultats de la prova pilot de l’estiu passat avalen aquests controls i limitacions i enguany també es porta a terme la regulació de l’accés rodat. L’Ajuntament de la Ràpita va posar-lo en marxa el passat divendres 1 de juliol i estarà fins el 31 d’agost. El consistori compta amb el suport del Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Servei del Litoral de la Generalitat de Catalunya, i de la Direcció General de Sostenibilitat de la costa i del mar del Ministeri per a la Transició Ecològica. Així, únicament es pot accedir i aparcar des de les 6 fins a les 23 hores i resta prohibit circular i estacionar en la nocturnitat.

L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, remarca que «cal que tinguem present que la finalitat de la regulació és conservar i protegir un dels espais mediambientals més visitats, i a la vegada un dels més fràgils, del Delta de l’Ebre». Caparrós afegeix que «el control de vehicles i els nous serveis prestats al Trabucador també permeten millorar l’experiència dels visitants».

El funcionament és el mateix que en la prova pilot de l’any passat, exceptuant algunes novetats. La primera hora és gratuïta. Enguany, els vehicles que paguin l’estacionament de manera telemàtica, a través de lotrabucador.cat, tindran una reducció d’un euro del cost de la taxa per accedir a la platja. Els vehicles sense reserva podran accedir mentre quedin places lliures i efectuar el pagament a través de lotrabucador.cat o a la caseta d’informació abans de marxar (pagament només amb targeta, no es permet amb efectiu).

És per això que, a partir dels primers 60 minuts de la seva entrada, els turismes han d’abonar 5 euros (4 euros a través de la web), les autocaravanes 8 euros (7 euros per la web), i les motocicletes i ciclomotors 3 euros (2 euros mitjançant la web).

Amb la reserva, els visitants es comprometen a aparcar només a les zones habilitades, i emportar-se la brossa cap a casa. A més, resta prohibit acampar i pernoctar i, tenir una conducta irrespectuosa amb la flora i la fauna.

Els usuaris ho veuen bé

Hi ha tres bosses d’aparcament amb capacitat per a 700 vehicles. L’estiu passat, al Trabucador hi van aparcar 24.510 vehicles.

La recaptació va ser de 100.000 euros, que és la meitat del que costa implantar la regulació, i l’Ajuntament de la Ràpita destina els diners a serveis complementaris que s’ofereixen: primers auxilis, neteja diària, i agents cívics i turístics. Per tot plegat, s’han creat 14 llocs de treball.

Ahir dissabte ja hi havia força vehicles al Trabucador. La majoria d’usuaris veu amb bons ulls la mesura del pagament. «Em sembla normal que estiga regulat, la veritat. El Trabucador i el Delta de l’Ebre són espais que cal protegir», argumentava Lluïsa Navarro i Joaquim Vilagrà, que venien de Barcelona.

També Josefina i Pedro, de Saragossa, trobaven bé la mesura mentre aparcaven el seu vehicle. «Enguany estiuegem a la Ràpita enlloc de Peníscola. No sabíem que ara es feia pagar al Trabucador, però cinc euros està prou bé de preu».

«Nosaltres ja ho sabíem perquè vam venir l’any passat», expressaven per la seua banda Anna i Laura, de Tarragona. «Però ens agrada fer paddle surf i aquí és molt bonic i tranquil i per un dia no ens importa que s’hagi de pagar. Si hi ha lavabos i neteja... Tot això s’ha de pagar d’alguna manera».

L’objectiu és evitar la massificació i regular aquest fràgil espai
del delta de l’Ebre

També a la platja de la Marquesa i la Bassa l’Arena, a Deltebre, i a l’Eucaliptus a Amposta es regula l’aparcament. L’Ajuntament d’Amposta permet aparcar en un dels vorals del camí de la platja i també ha delimitat les dunes perquè no s’hi accedeixi. En aquest espai, s’han contractat set persones, quatre de les quals fan agents ambientals que es passegen amb bicicleta oferint informació i alertant de males praxis. Com a novetat, enguany, dues persones netegen la platja cada dia manualment –l’any passat es feia amb un tractor. Cal recordar que l’accés a la Punta del Fangar i al seu pintoresc far s’ha de fer a peu. La zona està abalisada per motius de nidificació. S’ha de portar els gossos lligats. No es permet creuar lliurement pel mig de la península del Fangar. També a la platja de Migjorn i Serrallo hi ha un abalisament de la zona amb pals i cordes.

La primera hora és gratuïta i hi ha un descompte d’un euro
si es fa per la web
Comentarios
Multimedia Diari