La reintroducció d’esturions a l’Ebre culmina amb la rampa de peixos llesta

Un centenar de científics participen en la cloenda del projecte LIFE MigratoEbre, iniciat l’any 2014 amb fons europeus

18 junio 2024 11:44 | Actualizado a 18 junio 2024 17:51
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El projecte Life MigratoEbre arriba a la seua fi després d’una dècada de treball. El projecte, liderat per l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece), va reintroduir 44 exemplars d’esturions al riu Ebre, a l’altura de la platja de Tivenys, a tocar de l’assut, el passat mes de desembre. Culmina així el projecte europeu que treballa al territori per a la recuperació d’aquesta espècie, que es va extingir a mitjans del segle XX a conseqüència de la sobreexplotació pesquera, igual que en altres rius del Mediterrani, i de la construcció de barreres als rius on habiten, que han limitat la seua biologia i reproducció. La rampa de peixos a Xerta encara la recta final de les obres i ja està quasi a punt.

Un centenar de científics especialistes en ictiologia han participat aquest dimarts a Tortosa en la conferència final del MigratoEbre, una primera jornada d’un congrés ibèric que continuarà els pròxims dies a Vic. Els treballs portats a terme a l’Ebre s’han exposat així davant d’un centenar d’investigadors i gestors d’arreu d’Europa.

El projecte amb cofinançament europeu té com a objectiu principal la recuperació de l’esturió europeu, així com la millora de les poblacions d’anguila, llamprea i saboga al tram final riu Ebre, i la restauració de la connectivitat ecològica d’aquest tram del riu a través de la interconnexió dels espais naturals inclosos a la Xarxa Natura 2000, adaptant els obstacles actuals per permetre la migració dels peixos.

Com ha explicat Marc Ordeix, coordinador científic, el projecte està pensat per millorar les condicions del riu Ebre en tot el seu tram final: «Agafem l’esturió com a espècie paraigua, però realment ens interessa que es recuperi tota la fauna de l’Ebre. I recuperant l’esturió ho recuperarem tot», valorava.

Ara els esturions alliberats al desembre es troben al litoral ebrenc. S’espera que d’aquí quinze anys puguen retornar a l’Ebre a reproduir-se, evitant l’obstacle que fins ara eren les assuts de Xerta i Ascó. Per exemple, a França aquesta reintroducció va començar fa vint anys i ara comencen a tenir exemplars que entren al riu Garona, a prop de Bordeus, a reproduir-se. «Aquest és un projecte de diverses generacions. Hem desperar 15 o 20 anys o més perquè retornin. És una feina de formiga», ha detallat Ordeix.

Al riu i a les badies hi ha sensors per detectar-los. A l’octubre es tornaran alliberar una cinquantena d’exemplars més, després de signar el conveni amb l’Estat francès.

«Avui és un dia important per al territori ja que després de 10 anys del projecte MigratoEbre arribem a la seua culminació. Uns anys en què s’han fet un munt d’actuacions a l’Ebre per reintroduir l’esturió i altres espècies al riu. I la rampa de peixos és una de les més grans de tot Europa», ha valorat per la seua banda la directora de l’IDECE, Norma Pujol.

Els tècnics participants a la jornada també han visitat la rampa de peixos i les instal·lacions de l’IRTA a la Ràpita.

Comentarios
Multimedia Diari