L’Institut Baix Camp repeteix com a seu de ‘ProgramaMe’, concurs que reuneix els millors estudiants d’FP d’informàtica del territori

Hi han participat alumnes procedents d’un total de 24 centres de formació professional, que han hagut de resoldre problemes per mitjà de la programació i lògica matemàtica

13 marzo 2025 15:48 | Actualizado a 13 marzo 2025 20:12
Se lee en 2 minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

L’Institut Baix Camp de Reus ha tornat a acollir la fase catalana del ‘ProgramaMe’, concurs que posa a prova les habilitats en programació dels alumnes de grau superior d’informàtica d’arreu del territori. Hi han participat un total de 24 centres de formació professional, cadascun representat per un equip de tres estudiants, que han comptat amb 4 hores per resoldre 10 problemes matemàtics per mitjà de la lògica i coneixements d’algorítmia.

La iniciativa, impulsada a Catalunya des del curs 2011-12, té com a objectiu fomentar l’interès i competències en programació entre els estudiants. El concurs havia nascut un any abans a Madrid, localitat on se celebra la fase final del concurs, en què hi participen els equips guanyadors de cada regió. Amb aquesta, l’Institut Baix Camp ja ha estat seu de 6 edicions.

Amb l’efervescència de les intel·ligències artificials (IA), aquest campionat adquireix gran rellevància. «Fomentem l’autonomia i creativitat dels alumnes a l’hora de resoldre aquests problemes, per tal que esdevinguin els millors programadors possibles i puguin fer ús d’aquestes eines -IA- de la forma més productiva possible», ha assegurat Ferran Borrell, sotsdirector de l’Institut Baix Camp de Reus.

Així mateix, un dels reptes pendents del sector de la informàtica és la manca de representació femenina. Sara Prats, estudiant de l’institut Milà i Fontanals, ha estat de les poques noies en participar en el concurs: «Hi ha una manca de referents femenins bastant important al sector. Això fa que a l’hora de decidir el nostre futur acadèmic, la informàtica sigui de les últimes opcions contemplades per les noies».

Els problemes matemàtics que cada equip ha hagut de resoldre recreaven situacions quotidianes, com per exemple calcular la ruta més eficient entre un punt A i un punt B, per mitjà de la programació i algorítmia. «Hi ha molt bon ambient entre tots els equips. Nosaltres ens hem organitzat de manera que, mentre un programa, els altres dos pensem la millor estratègia per resoldre el problema de la forma més eficient», ha explicat Eric Fuentes, alumne de l’Institut Cendrassos de Figueres.

Per a cada ocasió, el centre s’engalana amb una temàtica concreta, inspirada en el món del manga japonès. Enguany, l’ambientació ha estat relacionada amb la sèrie ‘Attack of Titans’. Amb l’objectiu de gamificar el concurs i fer-lo més atractiu per als estudiants, tant la indumentària dels jutges com la decoració del teatre van estar relacionades amb aquest anime.

D’altra banda, Borrel ha subratllat l’alta demanda del sector de la informàtica: «Les empreses van com a boges buscant treballadors. Nosaltres no traiem prou alumnes per abastir la demanda que hi ha. Aquest concurs augmenta molt el potencial dels alumnes».

La jornada ha estat inaugurada per la Regidora d’Educació de Reus, Pilar López, el director de l’Institut Baix Camp, Josep G. Lluís. A la tarda, es celebrarà la correcció dels problemes i es durà a terme l’acte de cloenda amb el lliurament de premis a càrrec de Rosa Carbonell, representant de la Direcció General d’FP, i Josep Baiges, regidor de Promoció Econòmica i Coneixement de Reus.

Comentarios
Multimedia Diari