El Museu del Ferrocarril de Móra la Nova incorpora dues locomotores

Es tracta d’una màquina de vapor i una d’elèctrica de 1928, que estan a les cotxeres del Pla de Vilanoveta, a Lleida, i són propietat d’ADIF

17 marzo 2022 18:50 | Actualizado a 18 marzo 2022 10:50
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Museu del Ferrocarril de Móra la Nova ha incorporat dues peces històriques a la seva col·lecció. Es tracta de la locomotora de vapor La Garrafeta i una màquina elèctrica de 1928. La Garrafeta va ser l’encarregada de la tracció del Tren dels Llacs durant els primers anys del seu funcionament fins que una avaria la va retirar de la circulació. Totes dues es trobaven a les cotxeres del Pla de Vilanoveta, a Lleida, i són propietat d’Adif . Ara, el museu ebrenc en farà la custòdia.

Ara es treballa en els preparatius pel trasllat fins a Móra la Nova i per fer-ho el centre comptarà amb el suport del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, del qual forma part.

El Museu del Ferrocarril ja compta amb una col·lecció important d’unes quaranta peces de tren real que abasta des de finals del segle XIX fins a l’actualitat. Dins d’aquesta col·lecció ja fa anys que hi ha unitats emblemàtiques com les locomotores de vapor del tipus Bonita i Mikado. I fa uns mesos es va recuperar la que ja és la locomotora de vapor en funcionament més antiga de Catalunya, la Cuco, que va ser restaurada pel mateix Museu.

Pel que fa a les noves incorporacions que arribaran properament, la custòdia respon també al fet que el de Móra la Nova és l’únic museu ferroviari de Catalunya que disposa de l’espai necessari per acollir aquestes locomotores. Els responsables remarquen, però, que amb aquesta incorporació ja quedarà a límit de la seva ocupació i caldrà anar pensant en ampliar les instal·lacions de cara a un futur creixement.

Així, des del Museu del Ferrocarril s’estan ultimant tots els detalls pel trasllat fins a Móra la Nova.

Referent a Catalunya

Amb aquesta incorporació el Museu de Móra la Nova es consolida com a referent en el seu camp a Catalunya, tant per la col·lecció de peces rellevants que acull, com per la capacitat de restauració de material ferroviari. En aquest sentit, la seva tasca ja no es limita exclusivament al material propi si no que ja desenvolupa projectes per a tercers, com per exemple els treballs de restauració de material ferroviari de Ferrocarrils de la Generalitat que ha dut a terme aquests darrers mesos.

Tot això complementat amb els visitants que s’espera que aviat pugui recuperar els nivells d’abans de la pandèmia i que el converteixen en un dels atractius turístics més rellevants de la Ribera d’Ebre i del seu voltant. Aquesta suma d’activitats lligades amb accions formatives puntuals han permès al Museu començar a estabilitzar diferents llocs de treball, com a mostra del potencial del projecte en tant que pol de desenvolupament econòmic i social.

Tot plegat, a l’espera que en breu es puguin posar en marxa finalment els primers recorreguts del tren històric turístic en què es treballa, i que ha d’unir la la Costa Daurada i Casp, a l’Aragó, passant per la Ribera.

Comentarios
Multimedia Diari