Campus de les Terres de l’Ebre: 15 anys d’estudis universitaris plenament integrats a la URV

L’efemèride coincideix amb la incorporació del doble grau d’Educació Infantil i Primària i el postgrau de Tecnologies de l’Aprenentatge i del Coneixement, a partir del curs vinent

01 junio 2020 09:50 | Actualizado a 03 junio 2020 08:35
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili compleix 15 anys. El 20 de maig de 2005, el Claustre de la URV va aprovar l’acord que representava la integració dels diferents centres, fins llavors adscrits, així com la creació d’una estructura de direcció i gestió a Tortosa que es va posar en marxa el curs 2005-06.

Abans de tot això, l’alumnat ebrenc ja disposava d’algunes diplomatures com Infermeria, Ciències Empresarials i Turisme ben prop de casa. Marisa Mateu, una de les docents que més anys ha passat al Campus ebrenc com a professora del Departament d’Infermeria, explicava que l’Escola Universitària d’Infermeria va aterrar a Tortosa l’any 1983. «Al principi estàvem ubicats a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, amb el saló d’actes i altres espais cedits i compartint despatxos, per això la inauguració del Campus va ser un gran canvi», explicava.

Les noves instal·lacions permetien anar un pas més enllà: els estudiants van deixar enrere unes aules cedides que es començaven a quedar petites, el que al mateix temps va suposar la modificació de la metodologia de treball, ja que permetia organitzar les classes segons requerís cada aprenentatge. A banda, l’espai va suposar un creixement que anava més enllà dels estudis, ja que Mateu assegurava que «compartir espais amb altres ensenyaments ens va donar a docents i estudiants un gran sentiment de pertinença».

Un altre dels espais que va revolucionar tothom va ser el Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI), que segons Mateu «era l’autèntica joia de la corona, un espai lluminós amb grans finestrals d’on es veu el riu Ebre i els Ports que invitava a estudiar», deia la professora.

I just aquest ambient i l’entorn verd de l’edifici també ha portat, des de la seva inauguració, a joves d’arreu del món a estudiar al Campus de Tortosa. I és que Mateu, a banda de pertànyer al Departament d’Infermeria, és coordinadora de mobilitat, pel qual afirmava que «totes les persones que han realitzat una estada han quedat meravellats en veure que no era només un edifici de formigó, sinó que estaven envoltats de natura». Paral·lelament, el creixement del Campus donava també un nou ambient a la ciutat, i dinamitzava el territori.

Des del dia de la seva inauguració el creixement del Campus de les Terres de l’Ebre ha estat constant. El curs 2007-2008 es va posar marxa la diplomatura de Magisteri en Educació infantil, i dos cursos més tard, la d’Educació Primària. Una altra fita important d’aquests 15 anys va ser la inauguració del nou edifici, al barri de Remolins, el setembre del 2011.

La doctora Núria Gil Duran, professora dels graus d’Educació Infantil i Primària, explicava que des que es van traslladar del centre Universitari Doctor Manyà, on s’impartien inicialment els estudis adscrits, al Campus de les Terres de l’Ebre, van experimentar un canvi molt positiu. «Les instal·lacions ens aclaparaven, per l’espai i el confort que oferien. La tecnologia de les aules estava a punt i tots els seminaris oferien les màximes garanties per a celebrar qualsevol reunió a l’altra part de món, era molt gratificant», afirmava.

La professora Núria Gil és també coordinadora de l’Antena Cultural de Tortosa, ara Campus Extens de la URV, i s’ha encarregat de la gestió cultural del durant els darrers 15 anys, una tasca a través de la qual ha organitzat múltiples jornades, actes literaris i d’acció social, així com ha dirigit la Col·lecció Campus de les Terres de l’Ebre de Publicacions URV. Un càrrec al qual, segons deia, ara renuncia: «La gestió cultural des de la universitat, malauradament, es valora com un fet tangencial. I just per això em sento del tot satisfeta, pel repte tan gran que ha suposat. Al mateix temps estic també molt agraïda a la comunitat cultural ebrenca i als agents culturals amb qui s’han teixit sinergies constants i mútues, que ens han fet créixer i enriquir-nos com a persones», declarava.

Creixement constant

Amb l’aniversari, tot i la situació actual, es volien anunciar dos projectes de futur com són la posada en marxa del doble grau d’Educació Infantil i Primària i el postgrau de Tecnologies de l’Aprenentatge i del Coneixement, que començaran l’any vinent.

La rectora de la URV, Maria José Figueras, felicitava la comunitat universitària destacant que durant aquests anys «hem aconseguit que el Campus Terres de l’Ebre sigui el motor del desenvolupament social, econòmic i cultural de les Terres de l’Ebre».

Per la seva part, el director del Campus ebrenc, Jordi Sardà recordava que «és una data especial per al nostre Campus i ens hauria agradat poder-ho celebrar tal com toca. Ho farem, ben segur, més endavant quan puguem recuperar la normalitat», alhora que festejava la imminent posada en marxa de nous estudis que se sumaran als graus d’Administració i Direcció d’Empreses, Infermeria, Educació Infantil i Educació Primària, que s’imparteixen actualment.

Comentarios
Multimedia Diari