La millora ambiental del sector sanitari: el cas de la Xarxa Santa Tecla

En el seu nou Pla Estràtegic per als anys 2022-2026 es fixa com a objectius la reducció del seu impacte ambiental i en circularitat dels residus i ús eficient de materials

07 junio 2023 13:07 | Actualizado a 14 junio 2023 11:43
Se lee en 2 minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

El Pacte Verd Europeu, publicat el mes de desembre de 2019, fixa el full de ruta europeu dels pròxims anys cap a la sostenibilitat ambiental i té com a eixos principals l'ús eficient dels recursos i l'economia circular, la reducció d'emissions netes d'efecte hivernacle, l'ús eficient de l'energia i la seva generació amb energies renovables, la protecció de la biodiversitat, la mobilitat sostenible, el desenvolupament de productes sostenibles i l'eliminació de la contaminació, garantint una transició justa per a tothom.

Sota el paraigua d'aquest Pacte Verd s'estan desenvolupant diferents iniciatives i normatives per aconseguir els objectius fixats que, per exemple, en el cas de canvi climàtic, estableix que Europa ha de ser climàticament neutra d'aquí a 2050, amb una reducció del 55% de les emissions el 2030 respecte a 1990.

Aquest objectiu comú europeu només s'assolirà amb el compromís i la contribució de tots els actors, inclosa la ciutadania, l'administració i les empreses i organitzacions.

En el seu cas, el sector sanitari representa al voltant del 4% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle globals. Aquestes emissions provenen principalment del consum energètic per a climatització (calefacció i refrigeració) i il·luminació d'edificis; transport d'usuaris, personal i materials; ús de gasos medicinals i ús de gasos fluorats en equips de climatització, tots necessaris per poder oferir un servei sanitari de qualitat i enfocat a les necessitats de les persones.

Es poden entendre els hospitals i les residències com a centres consumidors de recursos, amb activitat les 24 h, on es requereixen unes condicions de confort i seguretat en els diferents espais (climatització, il·luminació, ventilació, etc.), uns serveis associats per cobrir les necessitats de les persones usuàries i el personal laboral (hostaleria, bugaderia, neteja, etc.), uns serveis logístics per als diferents materials utilitzats i uns serveis informàtics i equips mèdics que requereixen un control i manteniment.

Tots aquests recursos (materials, energia, aigua, etc.), i les emissions associades als diferents processos, s'han d'optimitzar, però sense comprometre la tasca dels professionals, i sense deixar de cobrir les necessitats de les persones usuàries.

La Xarxa Santa Tecla, en línia amb el seu compromís amb la societat i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), no pot ser aliena a aquestes tendències, i per això en el seu nou Pla Estratègic per als anys 2022-2026, fixa com a objectiu estratègic la reducció del seu impacte ambiental, amb projectes estratègics específics en emergència climàtica i petjada de carboni, i en circularitat dels residus i ús eficient de materials (vegeu quadre).

En aquest cas també aplica la màxima que allò que no es mesura no es pot millorar i, per tant, es du a terme una avaluació i quantificació constant dels consums (electricitat, gas, aigua, etc.), dels residus generats (amb anàlisi d'opcions de reducció, reciclat i valorització) i una avaluació de la petjada de carboni de l'organització (abast 1 i 2).

Amb tot això, la Xarxa Santa Tecla pretén aportar el seu gra de sorra per aconseguir aquest objectiu de sostenibilitat ambiental, sense comprometre la qualitat dels serveis que ofereix als seus usuaris i usuàries.

Comentarios
Multimedia Diari