Espanya suspèn en l’ús de simuladors virtuals en l’àmbit educatiu

La seva penetració en l’ESO, Batxillerat i Formació Professional continua sent molt baixa i no supera el 10% del total dels centres docents espanyols

13 noviembre 2023 16:32 | Actualizado a 14 noviembre 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’ús de simuladors en l’àmbit educatiu s’ha convertit en els últims anys en un recurs didàctic de gran valor per a l’ensenyament. Encara que aquestes innovadores eines han crescut en els últims anys entorn d’un 140% en l’educació preuniversitària a Espanya, segons les últimes dades facilitades Praxis MMT, la seva penetració en l’ESO, Batxillerat i Formació Professional continua sent encara molt baixa i no supera el 10% del total de centres docents espanyols.

Aquestes dades reflecteixen el sentiment del professorat espanyol. Tal com es desprèn de l’últim informe Young Business Talents: ‘La visió del professor’, sobre la situació de l’educació a Espanya, desenvolupat per ABANCA, ESIC, Herbalife i Praxi MMT, el 40,5% dels professors es mostra crític respecte a la formació pràctica que ofereix el sistema educatiu actual i el 94,2% valora molt positivament l’ús de simuladors com a ajuda per a poder preparar millor als seus alumnes.

Poca cultura

«Les baixes dades de penetració de l’ús de simuladors en la docència es deuen al fet que encara no hi ha suficient cultura de l’ús d’aquestes eines, efectives per a l’aprenentatge en l’ensenyament, i no es disposa de pressupost suficient per a la seva incorporació», analitza Mario Martínez, director de Praxi MMT, empresa amb més de 27 anys d’experiència formant en gestió empresarial amb simuladors d’última generació a estudiants, professionals i directius. Encara que la implementació sigui molt baixa a Espanya, els beneficis de l’ús de simuladors per a la formació acadèmica dels joves són múltiples. «Els principals beneficis que aporten els simuladors són adquirir coneixements, desenvolupar habilitats i formar-se en valors a través de la pràctica, experimentant. Adquireixen coneixements perquè en la simulació es veuen els mateixos conceptes que es donen en la teoria, i així els estudiants entenen millor i de forma més ràpida i senzilla aquests conceptes i aprenen a aplicar-los», explica Martínez.

Respecte a les habilitats, desenvolupen aquelles relacionades amb la gestió, com la capacitat analítica, presa de decisions, valoració i interpretació, comprensió d’escenaris complexos, resolució de problemes, treball en equip, resistència a la frustració i visió global. També es formen en valors importants, com la constància, l’esforç, la competència sana, la solidaritat i el suport als altres.

Temas:

Comentarios
Multimedia Diari