Educació culmina el pla de digitalització fomentant l’ús crític de les eines digitals

Entregarà més de 32.000 panells interactius als centres educatius catalans entre aquest curs i el vinent i també facilitarà 4.245 kits de robòtica i 2.762 maletes audiovisuals

27 noviembre 2023 10:11 | Actualizado a 05 diciembre 2023 07:00
Se lee en 2 minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

El Departament d’Educació arrenca la darrera fase del Pla de Digitalització de Catalunya, que va començar el 2020, amb el focus posat a millorar els objectius educatius, incorporant la tecnologia amb una mirada crítica i reflexiva per trencar la bretxa socioeducativa i de gènere en l’ús de tecnologia.

Educació preveu repartir 32.097 panells interactius als centres entre aquest curs i el vinent. La majoria dels panells, les noves pissarres del segle XXI, es repartiran aquest curs i es prioritzarà els centres que no en tenen, ni tampoc tenen projectors, i els de més complexitat. Els centres que rebran aquests panells són 2.847, tant públics o de titularitat municipal, com els privats concertats amb més del 30% d’alumnat vulnerable. A banda, els que ja disposen de panells rebran material complementari, com tauletes o altaveus. Educació també facilitarà 4.245 kits de robòtica i 2.762 maletes audiovisuals. En paral·lel, també es repartiran ordinadors portàtils per a 73.000 alumnes de 1r i 2n d’ESO que no en tenen.

El nou material digital a repartir s’emmarca en la darrera fase del desplegament del Pla d’Educació Digital de Catalunya, cofinançat pel Departament, el Ministeri d’Educació i la UE amb fons Next Generation.

La consellera Anna Simó ha ssegurat que «l’esforç» busca garantir l’equitat en l’accés a les eines digitals de tot l’alumnat, però afegeixque la tecnologia «no és un fi en si mateix», sinó una eina per al desenvolupament integral dels alumnes. Per això, remarca, el pla no es limita a proporcionar equipament digital sinó també a fer acompanyament i formació i facilitar la creació de xarxes entre centres.

Sobre com encaixa l’ús de la tecnologia amb el debat actual sobre l’abús de les pantalles i els mòbils, Simó indica que no són reptes «excloents» si s’aborden de manera adequada. En aquest sentit, remarca que el nou equipament no s’introdueix fins a cinquè de primària.

D’altra banda, fa èmfasi que el que es busca amb la digitalització dels aprenentatges és també que els alumnes treballin competències com aprendre a fer un ús crític de la tecnologia o altres competències i estimular la creativitat, a més de capacitar els estudiants en l’ús de les eines digitals per potenciar també les vocacions de les professions en aquest àmbit.

Els panells es repartiran entre aquest mes de novembre i el mes de març del 2025, si bé la majoria -un 60%- s’instal·laran ja aquest curs. Ahir, ha explicat el director general d’Innovació, es va enviar una circular als centres i aquests tindran una planificació per saber quan els arribaran els panells i com es farà la instal·lació, etc.

Formació tècnica

La instal·lació anirà acompanyada d’una formació tècnica que ha de donar els coneixements sobre el funcionament de les noves eines als docents, i una formació pedagògica voluntària per aprofundir en totes les potencialitats que aquestes tenen per ser aplicades a l’aula. Simó apunta que ja hi ha més de 78.000 docents que poden acreditar algun nivell de competència digital docent i que la totalitat dels centres compten amb una estratègia digital feta i redactada. A més, hi ha 137 mentors digitals.

Els 4.245 kits de robòtica es repartiran durant el curs 2023-2024: 2.195 estaran destinats a cursos d’infantil i primària i 2.050 a ESO, repartits entre 2.263 centres educatius públics del Departament, de titularitat municipal i a tots els centres concertats. També s’oferirà formació tècnica i pedagògica, amb el focus posat al pensament computacional, la programació i a diferents tipus de robots: compactes, constructius, robots amb sensors i actuadors, i formació sobre plaques.

El Departament d’Educació de la Generalitat també repartirà una maleta audiovisual als centres públics i als concertats amb més d’un 30% d’alumnat vulnerable. Això suma un total de 2.762 centres on s’hi vol fomentar el pensament crític i l’alfabetització mediàtica.

A banda d’una oferta formativa semblant a la de la resta d’equipament, el Departament d’Educació posa a disposició dels centres dos projectes (‘Canal de Reporters’ i ‘Focus’) amb diverses activitats formatives i recursos docents.

Comentarios
Multimedia Diari