La Mancomunitat de la Taula del Sénia, ens que agrupa 26 poblacions veïnes del sud de Catalunya, el nord del País Valencià i la comarca aragonesa del Matarranya, impulsarà aquest 2025 una Ruta de les Oliveres Mil·lenàries. Un projecte que preveu agrupar els recursos turístics existents a la zona, amb aquests arbres com a motiu principal però no únic.
Al territori Sénia hi ha actualment comptabilitzades més de 7.000 oliveres mil·lenàries, considerades així aquelles que tenen un diàmetre de tronc de més de 3,5 metres d’amplada a una alçada d’1,3 metres del terra. Un dels principals punts on poder visitar-les és el Museu Natural de l’Arion, a Ulldecona, on hi ha, a més, la farga de l’Arion, que segons els estudis realitzats té més de 1.700 anys.
La creació de la Ruta de les Oliveres Mil·lenàries compta amb un pressupost de 126.000 euros, dels quals 110.600 seran aportats per un ajut del programa ‘Experiencias Turismo España’ del Ministeri d’Indústria i Turisme. Segons detalla al Diari la gerent de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, Tere Adell, la iniciativa vol suposar «un revulsiu turístic per a aquests municipis d’interior». Així, hi entraran tots els actius i poblacions, no només els que disposen de conjunts d’oliveres mil·lenàries al seu terme municipal. La creació de la ruta és una de les actuacions previstes al pressupost de l’ens pel 2025, aprovat per unanimitat a finals de desembre en una assemblea a Ulldecona i que puja a 666.945 euros. Precisament aquest 2025 es commemoraran els 20 anys de la creació d’aquest ens de col·laboració entre territoris veïns de diverses comunitats, amb elements i problemàtiques comunes.
Una altra de les accions previstes és un projecte de cooperació cultural de la Unió Europea, OTRart, amb la mancomunitat com a soci rural d’Espanya en la iniciativa, en la que també participen França, Itàlia, Grècia i Croàcia. Així, «un artista farà una residència al territori i crearà una obra a partir de material reciclat procedent o relacionat amb les oliveres, com ara restes de poda», explica Adell.
La mancomunitat també impulsa iniciatives formatives i d’ocupació en el seu àmbit, i en aquest sentit, a la zona catalana es durà a terme novament un curs de formació per a joves en el sector de la restauració, d’acord amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), amb una dotació de 87.000 euros.
Vinaròs, capital del Baix Maestrat, era fins ara la població més gran que formava part de la Mancomunitat de la Taula del Sénia. Però ara ha decidit deixar l’ens, del qual forma part des dels seus inicis fa vint anys. Aquest acord de l’actual Govern municipal, format pel PP, independents i Vox, no ha estat comunicat formalment a la Mancomunitat. Així, els pressupostos d’aquest 2025 inclouen encara l’aportació econòmica d’aquest Ajuntament. «Quan ens comuniquin formalment l’acord, farem la modificació dels comptes», afirma Adell.